fbpx
събота, февруари 24, 2024
Екстремни спортовеКатеренеЛичностиНовини

Италианецът Кора Пеше е тежко ранен на Серо Торе

41-годишният италиански алпинист Корадо „Кора“ Пеше беше тежко ранен при инцидент при катерене на Серо Торе в Патагония.

Според репортажи, публикувани от аржентинския вестник La Opinion Austral, преди инцидента Пеше, заедно с партньора си в изкачването, аржентинецът Томас Агило, са успели да завършат нов маршрут по северната стена на Серо Торе и са се спускали по източната стена.

През нощта техният бивак е бил ударен от залп от камъни и лед, като и двамата са получили сериозни наранявания, дотолкова, че Агило е бил принуден да напусне Кора в основата на огромния ръб на Източната стена, приютен в така наречената „Английска кутия“. Той успява да се спусне и да потърси помощ.

Над 30 алпинисти и доброволци от планинските спасителни служби „Comisión de Auxilio de El Chalten“ участваха в сложната спасителна операция, а в събота Агило беше изкаран на безопасно място с аржентински военен хеликоптер.

За съжаление спасителната операция за Кора, който все още в планината, в момента е преустановена, заради лошото време и степента на нараняванията му. С всеки изминал час надеждите за намиране на италианеца жив намаляват значително.

Пеше е планински водач, базиран в Шамони, е известен като един от най-добрите алпинисти на своето поколение.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!