fbpx

Италиански спасители 26 дни издирваха 4-ма затрупани от лавина

В продължение на 26 дни италиански спасители издирваха четирима туристи, затрупани от лавина на склона на връх Велино (2487 ​​метра) в централната част на Италия, в провинция Л’Акуила. Огромната снежна маса се простираше на повече от 2 километра, а дебелината на нанесения сняг беше от 9 до 12 метра.

Изчезналите туристи бяха италианци: Тонино Дуранте (60), Валерия Мела (25), Джанмарко Дения (26) и Джан Мауро Фработа (33). Те оставили колите си близо до планинската хижа Казале да Монте край пешеходна пътека в долината Маджелама.

След падането на огромната лавина на 24 януари, малка група спасители пристигат на място, за да направят оценка на ситуацията. Те успяват да уловят сигнал от един от мобилните телефони на височина около 1800 метра на планинския склон, но не намират следи от затрупаните. От този момент започва операция по издирване и спасяване.

Издирването беше усложнено заради изключително променливото време и лавиноопасния склон на самата планина.

Общо в спасителните дейности са участвали около 100 души, включително планински спасители, полиция, пожарна, алпийски полк; както и различно оборудване, включително специален транспортен хеликоптер Ericsson S 64.

За локализиране на туристите са използвани различни технологии, включително сонар с технология Recco.

Преломният момент настъпи на 19 февруари, след 26-дневна издирвателна работа, когато тялото на един от изчезналите туристи беше намерено под снега. Няколко часа по-късно, до средата на деня, по склона на планината бяха открити 3 тела на мъртви туристи, тялото на друг изчезнал турист все още не е извадено изпод снега, въпреки че спасителите казват, че местоположението му е установено.

В момента работата в планината е спряна поради лошо време и голяма опасност от лавини.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.