fbpx

Иван Томов изкачи Манаслу, британец загина под върха

Алпинистът Иван Томов вчера изкачи осмия по височина връх в света – Манаслу (8163 м). Това съобщи самият той във Фейсбук профила си.

„И така. Манаслу. Стартирах тази нощ в 1:30 и се качих в 6:05 от лагер 4 (7440 м), и си слязох в базов лагер (5000 м.) в 13 часа. Изкачих се на 13-ия ден след пристигането в БЛ, прекарвайки 6 нощи в планината и 7 в базов.Това е сухата статистика“, написа Томов снощи.

Алпинистът обяснява, че постигнатото не може да бъде наречено височинен алпинизъм, а по скоро височиненн трекинг. Той, както и останалите алпинисти, са платили по $250 за всички въжета до самия връх. Единствено осъщестяващите премиерни изкачвания работят със собствен инвентар, всички останли, движещи се по традиционния маршрут, са длъжни да използват предварително фиксираните въжета. Тази година търгът за прокарването на пътя до върха е бил спечелен от агенция „7 Summits“.

връх манаслу
връх Манаслу

Манаслу е вторият осемхилядник на Томов. През 2014 г. той бе в екип с Боян Петров и двамата изкачиха Броуд Пик (8047 м.) Самият Петров в момента също е в Хималаите и очаква добро време, за да направи втория си опит наДхаулагири (8167 м), който би бил неговият 10-и осемхилядник.

Преди успеха на българина Манаслу взе една жертва. Британски алпинист загина при опит да достигне върха преди два дни. Мъжът е починал, вероятно от височинна болест, между лагери 2 и 3, докато партньорът му се е опитвал да го свали надолу. Алпинистът, чието име не се съобщава, докато не бъде установен контакт с близките му, се е почувствал зле в Лагер 4.

Тази година Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачване на Манаслу през есенния сезон. Пермити са получили 255 алпинисти. Много от тях са се отказали впоследствие от изкачване, опасявайки се от тълпи към върха, който е толкова тесен, че може да побира едва двама души едновременно на връхната си точка.

връхна точка манаслу
връхната точка на Манаслу

До този момент на върха са се качили най-малко 13 алпинисти с техните водачи, но повечето засега изчакват в Базовия лагер подобрение на времето, след тежките снеговалежи през последните дни.

Миналата година 171 души са изкачили върха.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

One thought on “Иван Томов изкачи Манаслу, британец загина под върха

  • 29.09.2017 в 7:56
    Permalink

    Браво на Томов. Възхищавам се на такива борбени хора като него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!