fbpx

“Изгубени на Еверест” – тази вечер по Nat Geo (ВИДЕО)

Едночасовата продукция “Изгубени на Еверест” (“Lost on Everest”) ще бъде излъчена тази вечер (четвъртък, 6 август) по Nat Geo от 21 ч.

Филмът е заснет от журналиста, признат катерач и авантюрист Марк Синът, заедно с катерача, планинар и фотограф на National Geographic – Ренан Озтюрк. Към тях се присъединява екип от професионални катерачи, които имат общо над 100 години планинарски опит. Те се отправят на мисия да открият тялото на пионера в изкачването на Еверест -Андрю Ървин-Санди, както и да разкрият мистерията, свързана с изчезването му и да разберат кой е стъпил първи най-високия връх в света – постижение, което би променило историята на алпинизма.

Основната цел е да бъде открито тялото и апарата на Ървин (тялото на Мелъри е открито през 1999 г.), но участниците в експедицията ненадейно се озовават в ситуации, при които им се налага сами да се борят за живота си, докато изпълняват заданието и се изправят лице в лице с тежки изпитания:
• Екстремни метеорологични условия: Екипът попада на ураганни ветрове със скорост над 150 километра в час, които отнасят палатките им и повалят катерачите само на сантиметри от пропастта на планината.
• Пренаселеност: Силните ветрове и ниските температури ограничават времевия прозорец на изкачване до няколко критични дни. Това води до струпване на над 250 катерачи и в резултат е документиран един от най-смъртоносните сезони за катерене в историята.
• Височинни заплахи: Изключително ниските температури в комбинация с височината, на която се намират, води до почти смъртоносни усложнения за двама членове на екипа. Един от операторите получава оток в белите дробове, докато друг катерач претърпява лек удар. И двамата са принудени да напуснат планината, за да получат спешна медицинска помощ.

Прочети  Първото безкислородно изкачване на Еверест

„Изгубени на Еверест“ включва невиждани досега зашеметяващи кадри, заснети с дронове, както и ново изследване на известния историк на Еверест – Том Холзел, който използва най-съвременния компютърен софтуер за разкриване на фотографски детайли. Като част от експедицията, Озтюрк заснема изключително зрелищна и рядка 360-градусова панорамна снимка на Еверест, която е публикувана в списание National Geographic през 2019 г.

Филмът е продуциран от Тайлър Рийс и Ренан Озтюрк, който е и режисьор, както и от Дрю Пули. Изпълнителни продуценти за National Geographic са Бенгт Андерсен и Алън Еърс, старши вицепрезидент на продукции и разработки.

На 8 или 9 юни 1924 г. британските изследователи Джордж Мелъри (George Mallory) и Андрю Ървин-Санди (Andrew “Sandy” Irvine) изчезват на връх Еверест – на 250 м. под самия връх. Предполага се, че Ървин е носил камера по време на това последно изкачване. Филмът в тази камера може да пренапише историята на алпинизма.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!