fbpx

„Изгубени на Еверест“ – тази вечер по Nat Geo (ВИДЕО)

Едночасовата продукция „Изгубени на Еверест“ („Lost on Everest“) ще бъде излъчена тази вечер (четвъртък, 6 август) по Nat Geo от 21 ч.

Филмът е заснет от журналиста, признат катерач и авантюрист Марк Синът, заедно с катерача, планинар и фотограф на National Geographic – Ренан Озтюрк. Към тях се присъединява екип от професионални катерачи, които имат общо над 100 години планинарски опит. Те се отправят на мисия да открият тялото на пионера в изкачването на Еверест -Андрю Ървин-Санди, както и да разкрият мистерията, свързана с изчезването му и да разберат кой е стъпил първи най-високия връх в света – постижение, което би променило историята на алпинизма.

Основната цел е да бъде открито тялото и апарата на Ървин (тялото на Мелъри е открито през 1999 г.), но участниците в експедицията ненадейно се озовават в ситуации, при които им се налага сами да се борят за живота си, докато изпълняват заданието и се изправят лице в лице с тежки изпитания:
• Екстремни метеорологични условия: Екипът попада на ураганни ветрове със скорост над 150 километра в час, които отнасят палатките им и повалят катерачите само на сантиметри от пропастта на планината.
• Пренаселеност: Силните ветрове и ниските температури ограничават времевия прозорец на изкачване до няколко критични дни. Това води до струпване на над 250 катерачи и в резултат е документиран един от най-смъртоносните сезони за катерене в историята.
• Височинни заплахи: Изключително ниските температури в комбинация с височината, на която се намират, води до почти смъртоносни усложнения за двама членове на екипа. Един от операторите получава оток в белите дробове, докато друг катерач претърпява лек удар. И двамата са принудени да напуснат планината, за да получат спешна медицинска помощ.

„Изгубени на Еверест“ включва невиждани досега зашеметяващи кадри, заснети с дронове, както и ново изследване на известния историк на Еверест – Том Холзел, който използва най-съвременния компютърен софтуер за разкриване на фотографски детайли. Като част от експедицията, Озтюрк заснема изключително зрелищна и рядка 360-градусова панорамна снимка на Еверест, която е публикувана в списание National Geographic през 2019 г.

Филмът е продуциран от Тайлър Рийс и Ренан Озтюрк, който е и режисьор, както и от Дрю Пули. Изпълнителни продуценти за National Geographic са Бенгт Андерсен и Алън Еърс, старши вицепрезидент на продукции и разработки.

На 8 или 9 юни 1924 г. британските изследователи Джордж Мелъри (George Mallory) и Андрю Ървин-Санди (Andrew „Sandy“ Irvine) изчезват на връх Еверест – на 250 м. под самия връх. Предполага се, че Ървин е носил камера по време на това последно изкачване. Филмът в тази камера може да пренапише историята на алпинизма.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.