fbpx

Изкачване и спускане от Черни връх на челници в Часа на Земята

В Часа на Земята на 30 март между 19:30 и 22:00 ч. WWF България и Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират изкачване и спускане от Черни връх на челници.

Участниците ще се движат по точно определен маршрут със ски, сноуборд или пеша.

Сборният пункт е на х. Алеко в 19:30 ч. Тръгва се към Черни Връх в 20:00 ч. като ще се следва обявен и маркиран маршрут. Той ще бъде подбран в зависимост от метеорологичната прогноза и снежната обстановка.

Спускането обратно от Черни Връх ще е в 21:30 ч.

От участниците се изисква да имат добри челници (и други светещи елементи), дрехи, съобразни с прогнозата за времето, заредени мобилни телефони и добро настроение.

За оптимизация на транспорта на участниците с цел по-малко емисии в планината, организаторите са предвидили таблица за заявки.

Часът на Земята е една от най-мащабните природозащитни инициатива в света. Стартира през 2007 г. и от тогава до днес се провежда в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. В този час милиони хора от целия свят символично гасят осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички показват съпричастност в стремежа за устойчиво бъдеще.

Мотото на кампанията тази година е Свържи се с природата.

Часът на Земята традиционно акцентира върху връзката с природата, която прави живота ни възможен. По данни на доклад, озаглавен „Жива планета“, Земята ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Тях сме свикнали да приемаме за даденост. Такива са достъпа до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства.

Прочети  Български скиори търсят финасиране за филм за климатичните промени (ВИДЕО)

Природата също така ни предоставя и среда за почивка и приятни разходки. Като тази до Черни връх на челници.

А Вие ще се включите ли в Часа на Земята?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.