fbpx

Парк „Централен Балкан“ получава сертификат за буковите гори като обект на ЮНЕСКО

Сертификат за буковите гори като обект на световното наследство на ЮНЕСКО ще бъде връчен на Дирекция на Национален парк (ДНП) „Централен Балкан“ на 27 март в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Документът е във връзка със сериен европейски обект на световното наследство – „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“, съобщиха от МОСВ. Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще връчи официално сертификата на директора на ДНП „Централен Балкан“ Генчо Илиев. Церемонията е от 11 часа в сградата на МОСВ на бул. „Мария Луиза“ 22, в зала „Европа“ (сутерен). Поканени са и представители на осемте общини, в чийто обхват попадат буковите гори – обект на ЮНЕСКО.

Обектът е одобрен през юли 2017 г. и включва 78 компонента, разположени на територията на дванадесет европейски държави – Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия.

България участва с гори от деветте резервата на територията на НП „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“.

Решението на Комитета за световно наследство е международно признание за това, че тези гори дават цялостна представа за еволюцията и въздействието, което буковите екосистеми са имали върху развитието на Европа след последния ледников период. Те са пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук на Стария континент. 

Включените букови гори на Националния парк в обекта заемат почти 11 хил. ха, което е около 55% от резерватната площ и над 15% от общата паркова територия. Това е сред най-високите международни признания за уникалната природа на България и висока оценка за съхранената дива природа в „Централен Балкан“, съобщиха от парковата дирекция.

Прочети  Зелена линия до Витоша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook