fbpx

К2 остана непревзимаем през зимата

Полската експедиция за първо зимно изкачване на К2 беше прекратена на 5-ти март, след редица неуспешни опити.

Седмица по-рано Денис Урубко се върна в Базовия лагер след неуспешен опит за солово изкачване. Променливото време и трудности по маршрута го спряха на височина 7600 м. Ден по-късно заради ураганни ветрове бяха прекратени всички дейности по склоновете на върха.

Първоначално се очакваше времето да се оправи в началото на март. Членовете на експедицията решиха след кратък отдих в Базовия лагер да изчакат нов прозорец хубаво време. За нещастие, лошото време продължи до края на седмицата с ураганен вятър и силен снеговалеж.

В началото на тази седмица метеорологичните условия се подобриха, което накара Адам Биелицки и Януш Голаб да проверят условията по маршрута. За съжаление, двамата намериха предварително опънатата палатка на реброто Абруци унищожена, а въжетата между лагерите 1 и 2 напълно затрупани със сняг. Освен това падналият снеговалеж е направил склоновете по маршрута твърде лавиноопасни.

Въпреки че прогнозата предвещава кратък прозорец хубаво време около 11 март беше взето решение за прекратяване на експедицията. Повечето от членовете не са аклиматизирани, след като само Адам Биелицки изкара две  нощи на 7200 м, а никой друг от останалите не е спал на повече от 7000 м. височина.

След края на експедицията Денис Урубко вече се е върнал в Полша. Там той получи поздравления във Френското посолство, заради спасяването на живота на Елизабет Ривол.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.