fbpx
понеделник, февруари 19, 2024
Новини

Какво се случва с хималайските експедиции

79-годишният испанец Карлос Сория, който се опитва да събере престижната „хималайска корона“ – всички 14 осемхилядника на планетата, не успя да изкачи Дхаулагири този сезон. Това беше осмият му опит за изкачване на върха. Карлос Сория, заедно с 20 други алпинисти и 14 шерпи достигнаха Лагер 3, но силният вятър отнесе няколко палатки.  След като синоптиците прогнозораха, че в следващите два дни подобрение на времето не се очаква всички се спуснаха до Лагер 2, като утре ще продължат към Базов лагер.
Под Макалу се наложи евакуация на шведската алпинистка Карина Алквист заради снежна слепота. Ръководителят на експедицията Навин Тритал  потърди, че се е наложило жената да бъде свалена от Лагер 3 с хеликоптер, където тя остана в продължение на три дни. Опитите Карина да бъде свалена по-рано се оказаха неуспешни, заради лошто време. Алквист беше сътрудник на Европейската космическа агенция с цел изучаване на климатичните изменения.
Руският алпинис Рустем Амиров, който направи опит за солово изкачване на Лхотце без кислород, почина вчера в Лагер 2 под върха. Рустем достигна на 100 метра под върха. След трети лагер той се е почувствал зле. Към него са се отправили шерпи, който са успели да го свалят само до Лагер 2.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!