fbpx
вторник, юли 9, 2024
Новини

Инцидентът с Боян Петров спъна Наско Скатов за Еверест (ОБНОВЕНА)

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни изкачи шестия по височина осемхилядник Чо Ойю не успя да завърши плановете си тази пролет.

Той възнамеряваше след успешното изкачване да направи и опит за изкачване на Еверест. Тази година Наско искаше да стигне до връхната точка без кислород и без помощта на шерпи. При успех той щеше да стане първият българин с три изкачвания на Покрива на света. Заради инцидента с Боян Петров обаче засега Китай не позволява солови изкачвания, а Наско няма готовност да наема шерпи в края на сезона.

Скатов днес е бил в Базов лагер на Еверест, в опит да убеди китайските власти. Лагерът е бил почти празен. Той е намерил само един шерпа, който е бил склонен да тръгне с него към върха, но му е поискана сумата от 10 000 $, с която Скатов не е разполагал. Във фейсбук страницата си той написа:

Много исках да кача връх Еверест още веднъж. Този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много.

 

В прочуствен пост в социалните мрежи той обеща, ако изкачи усшешно Еверест да посвети усепха на Боян Петров, с който през последните години се засякоха на две експедиции в Хималаите.

От следващата година соловите изкачвания на Еверест от непалска страна ще бъдат забранени.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!