fbpx

Загубени в превода или въпроси без отговор. Къде е палатката на Боян Петров?

Вчера беше сложен край на издирването на Боян Петров.  Наетата въздушна компания Simrik Air  от Непал публикува подробен отчет за извършеното издирване на алпиниста.

Вместо отговори, то породи все повече въпроси. Ето и официалната хронология на спасителите:

3 май – Боян Петров е забелязан за последно на нивото на Лагер, видян е с телескоп от Базовия лагер. (палатката вижда ли се? той върви ли? изкачва ли се? или изгражда лагер?)

5 май: Украински алпинист и трима шерпи намират палатката на Боян полуотворена с неговия спален чувал, покрит със сняг в  Лагер 3.  Оттогава той е обявен за изчезнал.

11 май: Хеликоптери излитат от Катманду в търсене на Боян. Те остават цял ден в селище, в близост до Базовия лагер заради лошо време.

12 май: Направен е първи полет над склоновете на Шиша Пангма. Не е забелязано нищо подозрително. Спасителният екип на терен продължава изидирването по земя. Те намират палатката на Боян в Лагер 2, но без нищо в нея. (първо несъответствие! Празна ли е палатката? Къде е спалния чувал? Отвята от вятъра от Лагер 3 ли изглежда или е поставена от човек? Изобщо как палатката се озовава от Лагер 3 в Лагер 2?)

13 май: Спасителният екип достига Лагер 3 следобед, но не намират и следа от Боян Петров.

14 май: Спасителният екип се връща в Базовия лагер. Те носят открита екипировка, намерена в района на Лагер 3, за която се предполага, че е на Боян. (другото несъответствие. Предполага се, че палатката е била отвята, но предметите са изпадали. Но нали палатката няколко дни по-рано беше открита в Лагер 2?)

Всъщност излиза, че Боян е вървял с две палатки, като е оставил едната в Лагер 2, а втората в Лагер 3, но това никак не ни се вярва.

Въпроси, въпроси без отговор….

 

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!