fbpx
събота, декември 2, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Карлос Сория пристига в България

79-годишният испански алпинист Карлос Сория ще гостува в България на 29 октомври по покана на Форум Дълголетие. Той ще участва в разговор за върховете и дълголетието в Дома на киното в София.

Карлос Сория е единственият човек в света, изкачил десет осемхилядника, на възраст над 60 години. Днес той продължава уверено да преследва своята мечта – да попълни колекцията си от всичките 14 осемхилядника на планетата, като ги изкачва на възраст след 65 години.

В момента Сория прави 11-тия си опит да изкачи връх Дхаулагири. Той напусна Базовия лагер на 26 септември като планира да направи няколко аклиматизационни нощувки във височинните лагери преди да атакува върха. Миналата година той направи неуспешен опит, когато Боян Петров успя да го изкачи.

Боян Петров с 10-ти осемхилядник! Единственият алпинист на Дхаулагири този сезон!

Ако сега успее, испанецът планира да завърши „Хималайската корона“ с изкачване на последния си осемхилядник Шиша Пангма през пролетта.

Карлос Сория на 79

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!