fbpx
петък, май 24, 2024
Екстремни спортовеКатерене

Катерене във Франкенюра

Франкенюра е един от най-големите европейски райони за скално катерене. Той се намира в южна Германия и е с внушителни размери – 60×40км. Обектът е „Мека” за много видове екстремни спортове: катерене, колоездене, каяк. Красивата природа и невероятно големият потенциал за създаване на маршрути нареждат Франкенюра на едно от челните места в класацията за топ дестинации.

 

Още през шейсетте години на 20 в. легендите Курт Албърт и Волфганг Гюлих прокарват първите маршрути. Там се ражда и спортното катерене в днешния му вид. Силно мотивирани да преминават изключително трудни, но къси маршрути създават идеологията на днешните спортни катерачи. Те правят редица знаменити преминавания, които и до днес са еталон за трудност в спортното катерене. Пример за това е легендарният маршрут “Action direct” (първата единадесета категория или F9a). Той представлява дванадесет метров надвес, с изключително малки хватки и трудни кординационни движения. До днес са реализирани около петнадесет изкачвания. За да премине маршрутът Волфганг е създал специални уреди, наподобяващи движенията, чрез които тренира постоянно. След няколко години непрестанни опити, той реализира първото преминаване и позволява на катерачи от цял свят да погледнат под друг ъгъл на своите възможности.

 

За запалените спортисти обектът предлага множество варианти за катерене и отдих. Множество къмпинзи и тихи къщи за гости са на ваше разположение. Старинните селца с автентичната си атмосфера ни връщат назад във времето. Климатът е малко по-студен от българския, затова летните месеци са най-подходящи за посещение. Големият избор от сектори с различни изложения и гъстите борови гори правят условията много добри, дори в най-горещите летни месеци.

 

Всеки катерещ се във Франкенюра трябва да е наясно с особеностите на екипирането. Някой маршрути са в “стар стил” и изискват психологическа и техническа подготовка. Разбира се, при наличието на осем хиляди маршрута има и сектори със съвременни и абсолютно безопасни линии. Независимо от това какво предпочитате, от гледна точка на трудност, дължина, наклон и екипиране ще имате голям избор.

 

Франкенюра е място с неповторима атмосфера, което пази своите тайни в гъстите си борови гори. Всеки, който го посети ще усети сблъсъка между съвременните екстремни спортове и непокътнатата дива природа.

Текст и снимки: Кристиян Велинов

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!