fbpx

Катерене във Франкенюра

Франкенюра е един от най-големите европейски райони за скално катерене. Той се намира в южна Германия и е с внушителни размери – 60×40км. Обектът е „Мека” за много видове екстремни спортове: катерене, колоездене, каяк. Красивата природа и невероятно големият потенциал за създаване на маршрути нареждат Франкенюра на едно от челните места в класацията за топ дестинации.

 

Още през шейсетте години на 20 в. легендите Курт Албърт и Волфганг Гюлих прокарват първите маршрути. Там се ражда и спортното катерене в днешния му вид. Силно мотивирани да преминават изключително трудни, но къси маршрути създават идеологията на днешните спортни катерачи. Те правят редица знаменити преминавания, които и до днес са еталон за трудност в спортното катерене. Пример за това е легендарният маршрут “Action direct” (първата единадесета категория или F9a). Той представлява дванадесет метров надвес, с изключително малки хватки и трудни кординационни движения. До днес са реализирани около петнадесет изкачвания. За да премине маршрутът Волфганг е създал специални уреди, наподобяващи движенията, чрез които тренира постоянно. След няколко години непрестанни опити, той реализира първото преминаване и позволява на катерачи от цял свят да погледнат под друг ъгъл на своите възможности.

 

За запалените спортисти обектът предлага множество варианти за катерене и отдих. Множество къмпинзи и тихи къщи за гости са на ваше разположение. Старинните селца с автентичната си атмосфера ни връщат назад във времето. Климатът е малко по-студен от българския, затова летните месеци са най-подходящи за посещение. Големият избор от сектори с различни изложения и гъстите борови гори правят условията много добри, дори в най-горещите летни месеци.

Прочети  Непал отваря нов маршрут на Чо Ойю (ВИДЕО)

 

Всеки катерещ се във Франкенюра трябва да е наясно с особеностите на екипирането. Някой маршрути са в “стар стил” и изискват психологическа и техническа подготовка. Разбира се, при наличието на осем хиляди маршрута има и сектори със съвременни и абсолютно безопасни линии. Независимо от това какво предпочитате, от гледна точка на трудност, дължина, наклон и екипиране ще имате голям избор.

 

Франкенюра е място с неповторима атмосфера, което пази своите тайни в гъстите си борови гори. Всеки, който го посети ще усети сблъсъка между съвременните екстремни спортове и непокътнатата дива природа.

Текст и снимки: Кристиян Велинов

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!