fbpx

Рафтинг – адреналинът на белите води

От няколко години рафтингът или спускането с надуваема лодка по пълноводни реки стана изключително популярен у нас. Опита си в гребането изпробват все повече ентусиасти, а често този екстремен спорт е включен и като част от тийм билдинг програмите.

Миналата година България за пръв път стана и домакин на кръг от Европейската купа по рафтинг.

У нас добри условия за практикуването на този спорт предлагат река Струма, в района на Кресненското дефиле, както и Арда, Места, Велека, Рилска река, Бели и Черни Вит.
Спускането задължително трябва да става след инструктаж и със специална екипировка, включваща неопренов костюм, спасителна жилетка и каска.

История на рафтинга
Плавaнeто с рафт, разбира се, не в съвременния му вариант е една от първите форми на транспорт по буйните води на Северна Америка. Модерният рафтинг датира от 1842 г., когато американецът Лейтенант Джон Фремонт започва изследвания по река Плейт. За проучванията си той използва гумена лодка, изобретена от Хорас Дей. Плавателното средство  било изработено от  4 гумени тръби, които се надували, независимо една от друга.
Като спорт рафтингът съществува от 60-те години на миналия век. Практикуването му започва в Гранд каньон. По онова време се създават и първите компании, занимаващи се с него.
70-те години бележат голям напредък в развитието на рафтинга, когато той е включен като дисциплина в Олимпийските игри в Мюнхен.
Развиват се и екипировката и техниката. През 80-те на картата на рафтинг-дестинациите се появяват редица реки в Южна Америка и Африка.
На Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона и през 1996 г. в Атланта този спорт присъства като състезателна дисциплина. През 1997 г. е основана Международната федерация по рафтинг, а през 1999 г. се провежда първият международен шампионат.

Рафтингът днес
В днешно време рафтинг се практикува с надуваема лодка от много издържлив, многослоен гумен или винилов материал с няколко въздушни отвора. Дължината на плавателното средство варира от 3,5 м. до 6 м., с ширина между 1,8 м. до 2,5 м. Изключение от тези размери правят лодките „пакрафт”, които са разработени да бъдат пренасяни от сам човек и могат да бъдат дълги до 1,5 м.
Формата на рафта може да бъде различна. В Европа най-често се използва симетрична лодка, управлявана с гребло на кърмата. Други типове са асиметрична, управлявана с рул лодка и симетричен рафт с централен щурвал. Обикновено в лодките се побират между 4 и 12 души. В Русия лодките за рафтинг най-често са ръчно изработени в стил катамаран с две надуваеми тръби, прикачени към рамка. Тези рафтове се управляват от двойки гребци.

Класове рафтинг
Рафтингът се класифицира според Международната скала за трудност на реката. Степента зависи от техническата трудност и изискваните умения на гребците в даден участък от реката.
Класификацията се състои от шест нива. Скалата не е линейна, нито фиксирана. Една река може да има различни нива на трудност в отделни участъци. Често се използват и- към отделните нива.
Клас 1: Лек, небуен участък, който се преодолява без маневриране. (Ниво на умения: Никакви)
Клас 2: На места буйни води, понякога с подводни камъни, може да се изисква маневриране.(Ниво на умения: основни умения за гребане)
Клас 3: Буйни, бели води, малки вълни, леки падове, но без забележима опасност. Може да се изисква значително маневриране.(Ниво на умения: Опитни гребци)
Клас 4: Буйни, бели води, средни вълни, понякога с подводни камъни, понякога със значими падове, изисква се постоянно маневриране. (Ниво на умения: Опит в бързи и буйни води)
Клас 5: Буйни, бели води, големи вълни, вероятност от големи камъни и други препятствия, възможност от големи падове, изисква се прецизно маневриране (ниво на умения: голям опит в буйни и бързи води)
Клас 6: Водите от клас 6 се считат за най-опасни, тъй като на практика лодката е неуправляема. От гребците се очаква да се справят с прекалено буйни води, огромни вълни, големи скали и падове. Преминаването на участък от клас 6 е опасно и може да завърши с тежки наранявания и дори смърт за гребци с по-малък опит. (Ниво на умения: За успешно преминаване на участък от клас 6 освен изключителни гребни умения се изисква и известна доза късмет)

Текст: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!