fbpx

Китайски пенсионер измина 5600 км на велосипед, за да зърне Еверест

Пенсионер от град Инчуан в северозападната част на Китай в продължение на 82 дни е пътувал с колело и е изминал около 5600 хиляди километра, за да стигне до Еверест, съобщи агенция Синхуа.

Шестдесетгодишният Фу Цишън е прекосил няколко провинции – Гансу, Съчуан и Юнан – и въпреки трудностите по пътя, е пристигнал безопасно в Тибетския автономен район. Там, в подножието на най-високия връх на планетата, има туристическа база.

Ентусиастът обяснява, че след като се е пенсионирал, е започнал да отделя повече време на любимото си хоби – колоезденето.

„Мисля, че през последните три години съм изминавал около 10 000 километра годишно“, казва Фу Цишън. Според пътешественика най-голямото предизвикателство за него е било трасе в планината, където придвижването напред е затруднено от метеорологичните условия и липсата на кислород.

Пенсионерът допълва, че е успял да достигне целта си благодарение на редовни тренировки. За да се подготви за пътуването, той е бягал по 15 километра четири пъти седмично. „Семейството, приятелите и колоездачи от цял Китай бяха голямо вдъхновение и подкрепа за мен. Без тях нямаше да мога да завърша този маршрут“, споделя Фу Цишън.

Еверест се намира в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китай. През 2020 г. представители на двете страни съвместно направиха ново измерване на височината на върха, според което тя е 8848,86 метра.

Прочети  Първи български осемхилядник този сезон. Скатов и Стефанов изкачиха Канчендзьонга

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.