fbpx

Двама загинаха при лавина в Пирин (ОБНОВЕНА)

Двама любители на екстремните зимни спортове предизвикаха днес свличане на лавина в западните  склонове на връх Тодорка и попаднаха под огромна снежна маса. Те бяха открити от планинските спасители мъртви, предаде кореспондентът на БГ НЕС в региона. Сигналът е получен към 11 ч. за паднала лавина от Тодорини улуци в посока хижа Бъндерица.

В момента се провежда акция за транспортиране на телата.

Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за поведение във високата планина. Само преди два дни от спасителната служба проведоха лекционен курс за безопасното поведение и пребиваване в планината при зимни условия.

Лавинният бюлетин на ПСС за днес категорично посочва, че много опасни са стръмните участъци над гористия пояс със източно и североизточно изложение. Там могат да бъдат предизвикани лавини дори при малко натоварване заради наличието на много дебели ветрови дъски на места до 2 м.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, пресцентърът на БЧК информира отново, че ПСС призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините – на пистите и извън тях.

Прочети  Константин Рупчин е името на загиналия под лавина днес

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.