fbpx

Ледникът под Гранд Жорас се руши, затварят пътища

Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински къщи, след като експерти предупредиха, че около 250 000 кубически метра лед може да се откъснат от ледника Планпинсьо под връх Гранд Жорас всеки момент.

Във вторник кметът на Курмайор Стефано Мисерочки подписа заповед за затваряне на пътища във Вале Фере от италианската страна на Монблан, след като експерти предупредиха, че част от ледника се плъзга със скорост 50-60 см на ден.

Той каза, че няма заплаха за жилищните райони или туристическите съоръжения, но планинските къщи в района на Рошфор се евакуират като предпазна мярка.

“Тези явления за пореден път показват как планината преминава през период на големи промени поради климатичните фактори и следователно е особено уязвима”, заяви г-н Мисерочки пред италианските медии.

Експерти от регионалното правителство на Вале д’Аоста и Фондация „Безопасна планина“ казват, че е невъзможно да се предвиди точно кога масата лед ще се срути.

Повишаването на глобалните температури причинява топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки.

По-рано този месец десетки хора взеха участие в „погребален марш“, за да отбележат изчезването на ледника Пизол в североизточна Швейцария.

Comments

comments

Прочети  "Споделени игри" на Витоша в подкрепа на хората със специални нужди

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!