fbpx

Масивът Зеленгора (Босна и Херцеговина)

zelengoraМасивът Зеленгора е в отдалечен планински район, предалагащ невероятна наслада за туристите с приключенски дух, решили да открият уникалните му красоти. Разположен е в източната част на Босна и Херцеговина,  на около 2 ½  ч. с автомобил от столицата Сараево. Източната му част (включваща най-високия връх на Масива Брегоч) е част от Национален парк Сутйеска. Районът се характеризира със смесени гъсти гори и остри ръбове, обградени от обширни поляни.

Връх Брегоч /2029 м./ – най-високият в масива Зеленгорa – и изключително труднодостъпните езера Котланичко и Сиринско Йезеро са само част от величествения пейзаж на планината.

Как да стигнем

Ако ще изкачвате най-високия връх  Брегоч, най-популярният маршрут е от Калиновик през Орловачко Йезеро. Върхът може да бъде достигнат и по пътеки от Тйентище.

За да достигнете района е най-добре да пътувате с автомобил. Пътувайте по магистрала M-18 Сараево – Фоча, която започва от международното летище на босненската столица, в посока Трново. Колкото повече наближавате планината, толкова по-лош става пътя, често кален и неравен. На места е необходимо да сте с джип, за да преодолеете неравностите и стръмнините… но това пък прави авантюрата в този край ненадмината.

1) От магистрала M-18 Сараево – Фоча, завийте надясно (ако идвате от Сараево), на отбивката на около 15 км. източно от Трново, към Добро Полье (хубавото тук е, че всички знаци са на кирилица!). Завоят е обозначен, че води към Калиновик.

2) Следвайте този път в продължение на около 16 км., докато стигнете разклон – малко преди самия Калиновик. Завийте на ляво, по пътя към Мильевина.

3) Пътувайте по този път само около 1.5 км., където ще достигнете пътя за Калиновик. Продължете направо, следвайки знака за село Чемерно.

4) След завоя ще достигнете село Йелащца.

5) 6 км. по-нататък, завийте надясно, ако искате да посетите Велика Лелия. Продължете направо за Зеленгора.

6) На следващия разклон продължете направо.

7) 9 км. по-нататък, по-пътя, който вече става значително по-лош, продължете направо след разклона наляво.

8) Още 3 км. и пътят преминава през сечище. От лявата ви страна е стръмен връх със скали, почти до най-горната му точка. След като преминете остър ляв завой ще достигнете малката табела на Национален парк Сутйеска. Тук завийте наляво и продължете по черен път още по-малко от километър, докато достигнете изоставена планинска хижа. Там трябва да оставите автомобила си и да предприемете изкачване към Зеленгора.

Визи и ограничения

Български граждани могат да пътуват до Босна и Херцеговина без виза с престой до 90 дни. Не е необходимо и изваждането на специален разрешителен документ за посещение на масива Зеленгора. В района няма минни полета, останали от войната през 1993 – 1996 г.

Кога да изкачваме

Поляните в масива Зеленгора са изключително красиви през пролетта и есента. През лятото може да бъде прекалено горещо и да страдате от задух по време на изкачването. През зимата снеговалежите в този район са сериозни, затова не са препоръчителни зимни изкачвания.

Нощувки

Ако носите палатка, къмпингуването е разрешено край разрушената планинска хижа на брега на Орловачко Йезеро. Действаща хижа има южно от езерото, а резревации могат да се правят чрез Управлението на Национален парк Сутйеска. В Tйентище може да отседнете в хотел Младост (00 387 520 118).

Изкачване….

След като сте стигнали района и сте разрешили всички формалности около нощувката идва ред на същинското изкачване. Маркировката на пътеката към върха се губи на много места. Въпреки това, маршрутът преминава през обширни поляни и изкачването на върха едва ли ще затрудни някого. Пътеката към връх Брегоч започва от разрушената хижа при Орловачко Йезеро.

1) Открийте маркираната пътека, която представлява своеобразно продължение на черния път, по който сте дошли. Тя пресича извор и се отправя на югоизток.

2) След около 500 м. пътеката се разделя на две; поемете по дясната, за да продължите в южна посока и се движете през долината, която остава от дясната ви страна и завива зад връх Стог. Червено-бялата маркировка постепенно изчезва, но добре утъпканата пътека се вижда добре.

3) Нова долина се появява от лявата ви страна, след около 1 км. (20-30 мин.). Поемете по разклонението, което навлиза в долината, придвижвайки се на югоизток.

4) Стръмната долина скоро свършва в подножието на ръба, който извежда към връх Брегоч. Най-лесният достъп до върха е от долината по източната/лява страна на ръба. Заобиколете ръба, за да влезете от дясната страна на долината. Пътеката тук на места се губи, но използвайте ориентацията си, за да заобиколите ръба. Веднъж достигнали долината, продължете направо, натам, накъдето долината се стеснява. Продължете около 1.3 км. в юго-източна посока.

5) Скоро ще достигнете малки езера в подножието на финалното изкачване към върха (1 ч.). Крайното изкачване е дълго зигзагообразно катерене по ръба от дясно/южно на езерото. Първо се върви право на юг към ясно изразена скала, а след това се връщате на север по ръба, чак до връхната точка на Брегоч ( около 30-40 мин.).

По материали и снимки: www.summitpost.org

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.