fbpx

Титов връх

titovОбща информация

Титов връх /2748 м./ (Титов врв на македонски) е първенецът на Шар планина. Разположен е в масива Рудока в съседна Македония на 13 км. северозападно от Тетово, близо до границата с Косово и Черна гора, но изцяло на македонска територия. Под Титов връх от юг извира Боговинската река, а от север Тетовската (Шарска) река. Върхът е наречен на бившият югославски лидер Йосип Броз Тито на 21 април 1953 г. Старото име на върха е Голем Турчин или Турчин. През 1934 г. той е преименуван на Александров връх на името на крал Александър Караджорджевич. През Втората световна война българските власти връщат старото име.

Изкачване

Изходният пункт за изкачване на Титов връх е планинският курорт и ски-център Попова шапка. От Попова шапка вариантите за изкачване на Титов връх са няколко в зависимост от времето, с което разполагате и вашите намерения. Най-краткият, но най-труден маршрут е по билото, през върховете Церипашина, Карабунар, Бакардан до Титов връх. Вторият път е по-лек. Маркировката започва от хижа Смрека по лош макаданов път в обширно затревено пространство, в ляво от основното било. След около час и половина ще достигнете местността Орлови стени. От там започва истинското изкачване от дясната страна на Палчишка река към връх Бакардан. Излизайки на седловината между него Титов връх пътеката се слива с тази, следваща билото. Маршрутът е лесен за ориентация, тъй като червената маркировка е на всеки метър. Изкачването отнема 4-5 часа на тренираните планинари. Двата по-стръмни пасажа, през които се преминава са изкачването до седловината на билото и след това последните метри до Титов връх.  Всяка година, през последния уикенд на май Планински клуб Люботрън организира изкачване на върха.

Прочети  Преди 125 години е основан Българският туристически съюз

Забележки:

1. През зимата или при гъста мъгла не се опитвайте да изкачвате Титов връх без GPS или водач, който познава добре планината. Атмосферните условия в Шар планина се променят изключително бързо.

2. Следвайте маркировката, тъй като ако се отклоните, вместо на Титов връх може да се озовете на Бакардан.

Върхът

На последната заравненост преди върха ще забележите изписана голяма буква Н, отбелязваща площадка за кацане на хеликоптери. На върха е изградена кула.

Как да стигнете?

Курортът Попова шапка е разположен на 24 км. от Тетово. До него най-лесно може да стигнете от столицата Скопие. Разстоянието е 75 км., ако пътувате с кола. От София до Скопие е около 200 км.

Друг начин да се стигне до Скопие е с автобус. Справка в сайта на централна автогара София, показва, че автобус по линията София  – Скопие – Тетово – Гостивар се движи ежедневно. Цената на еднопосочния билет е 32 лв., а на двупосочния – 58 лв. Ако желаете да разгледате македонската столица, оттам може да стигнете с местния междуградски транспорт до Тетово, откъдето да вземете такси до Попова шапка или лифт през зимата. От Скопие може да се придвижите до курорта и с такси, което ще ви излезе около 20 евро.

Нощувка

Нощувка в района предлага хижа Смрека, със 100 места. Резервации могат да бъдат правени на телефон 389 44 361-101, хижар Душко Бошковски (тел. 389 2 225-958). Място за нощувка предлагат и хотелите в курорта Попова шапка. За по-претенциозните са 4-звездните хотели Тетекс, Попова шапка, Славия, Желак, Гранит, Конак.

Екипировка

Лято – обикновена екипировка за летен преход в планина.

Прочети  Национални паркове в България

Зима – зимни туристически обувки, GPS, въже (в случай на нужда), пикел

Превод: Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.