fbpx

Французи се отказаха от Рила, застрояват в Косово

brezovica1Френският консорциум, който проявяваше интерес за построяване на огромен зимен курорт между Говедарци и Сапарева баня, пренасочи инвестициите си към към най-младата европейска държава – Косово, съобщава Офнюз.
Мегапроектът „Дестинация Рила“ трябваше да се простира на площ от 8000 хектара. Сега обаче плановете на консорциумът, в който влизат компаниите MDP Consulting, Egis, Compagnie des Alpes са пренасочени към Брезовица.
Ски-курортът, разположен в Шар планина, е строен по времето на Югославия. В днешно време съоръженията са стари,а курортът е слабо посещаван. Плановете обаче са Брезовица да се превърне в най-големия ски-курорт на Балканите. Комплексът в Брезовица ще разполага със 7000 легла, над 160 км писти и високоскоростни лифтове.
Консорциумът вече е подписал споразумение с косовското правителство за започване съществена работа по проекта. До края на май месец трябва да бъде финализирана финансовата част от договора, а работа по изграждането на мегапроекта ще започне това лято. Инвестицията ще бъде 410 млн. евро.
Шар планина, подобно на Рила, е именно национален парк, но комплексът ще бъде разположен в част от него.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.