fbpx

Двама българи атакуват Анапурна

camp-anapurnaТази сутрин експедицията, в която са двама българи, тръгна към Анапурна (8091 м). Съобщението за атаката направи жената до Боян Петров във Фейсбук профила му.

Вчера Петров написа в дневника си, че се надяват финалната атака на върха да бъде в периода между 15 и 17 април.

В последните две седмици експедицията остана в Базовия лагер заради лошо време. Трима алпинистите са се отказали от атака на върха, заради различни контузии.

“В момента има надежда за съвсем краткотрайни намалявания в яростта на вятъра в периода 15-17 април. На среща с представители на всички екипи вчера взехме решение, че ще се мобилизираме и ще направим опит за обща атака в този период. Стискайте палци затишието да е малко по-продължително и ако скоростта в тези три дни е под 50 км/ч”, написа Боян Петров.

Обикновено Анапурна е най-рано изкачваният осемхилядник. Изключително труден, заради гладките му, покрити с лед стени, експедициите се провеждат в края на март и началото на април, когато времето е все още студено, а ледът стегат.

Боян Петров вече има в актива си 5 осемхилядника, а е целта му е да стане първият българин с хималайска корона – изкачени всички 14 осемхилядника на планетата. Вторият българин, който атакува върха е веганът Атанас Скатов от Сливен, който цели да стане първия веган в света изкачил осемхилядниците.

Ако експедицията бъде успешна Боян Петров възнамерява да изкачи и Макалу, а Наско Скатов ще се отправи към Дхаулагири.

Прочети  Откриха тялото на Атанас Скатов: хеликоптер го сваля към Скарду

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook