fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Мингма Джи е тежко ранен по време на спасителната акция на Шиша Пангма

Мингма Джи е пострадал при тежък инцидент по време на спасителната операция на Шиша Пангма, съобщи The Explorer’s Web. Той има нараняване в областта на главата. Очаква се да бъде транспортиран по шосе до границата между Тибет и Непал в понеделник, заедно с ранен водач шерпа, където ще бъдат посрещнати от хеликоптер, който ще ги откара в столицата Катманду, съобщи Imagine Nepal пред изданието. Според съобщенията от базовия лагер, Мингма Джи е паднал над лагер 3 в събота вечерта. Снощи спасителите са успели да го свалят до лагер 2 и в момента го транспортират към базовия лагер, съобщава The Himalayan Times. Спасителите се опитват да свалят и шерпа Карма Гялжен от лагер 3.

Мингма Джи се включи в спасителната акция за издирването на американката Джина Мари Рзучилдо и шерпът Тенджен Лама, както и свалянето на няколко ранени алпинисти. Те бяха пометени от лавини в събота на височина около 7800 метра. Друга американка, Анна Гуту и придружаващият я шерп загинаха при свличането на снежните маси.

Въпреки че подробностите все още са оскъдни, малко информация за случилото се в събота излиза наяве. Според нея няколко експедиции са направили опит за атака на върха. След лагер 3 те са поели по два отделни маршрута.

„Първата лавина улавя Анна Гуту и ​​Мингмар Шерпа. Втората, която се случва след около два часа, застога Джина Мари Рзучидло и Тенджен Лама“, казаха от Imagine Nepal пред ExplorersWeb.

След Лагер 3 има няколко възможности за достигане до връхната точка на Шиша Пангма. Изглежда, че и американките, които се съревноваваха коя от тях да стане първата жена в САЩ, събрала „Хималайската корона“ и техните шерпи са изпреварили останалите алпинисти, но са поели по различни маршрути.

След като лавина застигна Гуту и ​​Мингмар, Рзучидло и нейният подкрепящ екип продължават с изкачването по своя маршрут. Първата лавина пада около 11 часа сутринта на около 7800 м., а втората около 13:00 часа, погребвайки втората група на около 80 метра под върха, пише The Himalayan Times.

„След втората лавина всички изкачващи се спряха и се върнаха към Лагер 2. Някои водачи се насочиха да търсят и да се опитат да спасят изчезналите“, обясни Imagine Nepal.

Сред хората, взели участие в спасителните операции бяха и Мингма Джи и Дипен Шерпа от Imagine Nepal. Те успяха да извадят телата на Гуту и ​​Мингмар и да спасят трима ранени шерпи: Карма Шерпа, Митра Бахадур Таманг и Ками Рита Шерпа.

Днес спасителите продължават дейността си,

тъй като няколко алпинисти, ранени във вчерашните лавини все още са във височинните лагери, а условията в планината са лоши, което увеличава трудността и риска от операцията.

Китайско-тибетската алпийска асоциация (CTMA) изпрати 20 тибетски водачи, за да помогнат и те са на път към по-високите лагери. Изпратен е и медицински екип в Базовия лагер.

Всички компании, които имат свои експедиции в района, се опитват да получат разрешение от китайските власти за полети със спасителни хеликоптери през границата, но процесът е много сложен и е малко вероятно да бъде решен през уикенда.

Китай не разполага със спасителни хеликоптери, които могат да летят на такава височина, а единственият компромис за допускане на непалски летателни машини в района на автономния регион беше направен по време на издирването на Боян Петров, който изчезна на Шиша Пангма през май 2018 година.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!