fbpx
събота, април 13, 2024
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Мингма Джи публикува видео от истинския връх на Манаслу (ВИДЕО)

Мингма Джи сложи край на спекулациите изкачила ли се е неговата експедиция до истинския връх на Манаслу, като публикува видео на Facebook страницата си. То не оставя никакво съмнение докъде са се изкачили алпинистите.

Тобиас Пантел от Himalayan Database и един от основните изследователи в 8000ers.com за Манаслу коментира пред ExplorersWeb след обсъждане на изображенията с други експерти: „Мисля, че това определено е истинската връхна точка!“

„Можете ясно да видите веригата Химач Чули на юг, която не е възможно да се забележи от нито едно от предвършията, нито дори от крайния хребет на върха, защото между тях има неравност. На неговия видеоклип Химал Чули и Химал Чули Западен се виждат изцяло. Виждате ли тези два върха? Тогава сте на истинската връхна точка на Манаслу“.

Нещо повече, Пател отбеляза, че екипът е следвал много умна стратегия. Вероятно са последвали фиксираните въжета до предната част. След това, вместо да заобикалят върха на ръба, те преминава през западната страна на склона до точно под най-високата точка, след което се изкачват нагоре. Това изисква последно изкачване по много стръмен терен, но избягват огромните, опасни навявания на върха.

Десетки се изкачиха в понеделник на Манаслу: Но стигнаха ли истинския връх?

Видеото на Мингма показва стръмния склон пред него и снежните неравности отзад, където той отбелязва, че „връхната точка“ се е намирала през предходните години.

Можем да видим някои от екипа му да се насочват нагоре по стръмен снежен склон, прикрепени само към едно синьо въже. Няма и следа от белите въжета и молитвени знамена, видими на другите снимки от върха, споделени през последните три дни.

„Това трябва да е първото изкачване на най-високата точка на Манаслу през есента“, каза Мингма, като косвено потвърди, че те са достигнали по-далеч от предишните алпинисти, включително първите, които фиксираха въжета.

Според Тобиас Пател, хората на Мингма Джи са фиксирали въжета към истинския връх. „Така че чакаме повече екипи да го последват през следващите няколко дни“, каза Пател. „От информацията, която събрах, не е толкова лесно да се стигне до най-високата точка, но може би за по-малки екипи би трябвало да е добре.“

Мингма Джи беше единственият ръководител на експедиция в момента на Манаслу, който открито сподели намерението си да достигне истинския връх.

Екипът на Мингма Джи, снимка: Instagram

Затова той се заобиколи с висококвалифициран екип от шерпи. Много от тях бяха международни водачи на IFMGA и членове на Националната асоциация на планинските водачи на Непал.

Всички предишни снимки от върха, споделени в социалните мрежи преди това, изглежда не са от най-високата точка, а точно под едно от предвършията, идентифицирано като C2 в доклада на 8000ers.com: „Последният връх се простира на още около 20 метра, въпреки че едва ли се вижда от мястото, където стоят алпинистите в точката на молитвените знамена.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!