fbpx

НА ПОХОД ДО ВРЪХ ЯВОРЕЦ – Една местна традиция в Лакатник

В Западна Стара планина, точно над прекрасното планинско селце Лакатник, има един не много висок, не много известен, но много значим за местните хора връх. Казва се Яворец и се издига на 1393 м.н.в над чудни красоти и невероятни гледки. Покрай него минава международният маршрут Е-3, по-познат ни като отсечката “Ком – Емине”, но в настоящия кратък пътепис това не е от съществено значение.

В края на всеки януари бодри туристи от селото Лакатник и едноименната гара, заедно с дошлите им специално за случая гости от цялата страна, изкачват върха. Там палят огромен огън, редят двуметрови шишове със сочни мръвки и разливат тежки вина. За тях поводът е специален – продължават традицията на местните. Дали  празнуват преборването с дълбоките снежни преспи по пътя към върха, или нещо друго, никой не може да каже – всеки посвоему преживява тази традиция.

Ако се случи времето да е ясно, пред погледите се откриват неописуеми панорами към Стара планина, Витоша и Рила. По-старите твърдят, че преди София да потъне в смог и мъгла, се виждали златните кубета на катедралата “Александър Невски”.

Може би заради кристално чистия въздух, или заради сладката умора от изкачването и последвалото го тържество (и на духа, и на тялото), усещането да си част от тази магия е невероятно.

След като хапнат и пийнат, част от туристите поемат обратно надолу по същия път. Друга част от тях, обикновено по-младата, продължава по пътека от върха към хижа Тръстеная. Хижата е построена през 1964 година с голи ръце от местните хора и е пункт от “Ком – Емине”. Там вече знаете какво се случва ;-).

Макар че маркировка към върха няма, вие също може да се насладите на описаните красоти. Вариантите да стигнете до вр. Яворец са няколко, но нали за традиции иде реч – тук ще ви предложа януарския маршрут на местните хора.

Прочети  Врачанска планина

Тръгва се от площада на село Лакатник. До там може да стигнете с кола или с автобус от Гара Лакатник, който тръгва в 9.00 ч. Връзката ви с него е пътнически влак от София, тръгващ от Централна гара в 7.45. Има и един по-ранен влак, при това бърз, в 6.20 ч. Като се озовете на площада в селото, ще попитате някой за пътя за Яворец. Той ще ви посочи върха и ще ви опише как да стигнете до него. Другият вариант е да отидете с някой местен, който познава пътя. Но опасност да се загубите няма – върхът, както вече стана дума, е точно над селото.

Текст и снимки: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!