fbpx

НА ПОХОД ДО ВРЪХ ЯВОРЕЦ – Една местна традиция в Лакатник

В Западна Стара планина, точно над прекрасното планинско селце Лакатник, има един не много висок, не много известен, но много значим за местните хора връх. Казва се Яворец и се издига на 1393 м.н.в над чудни красоти и невероятни гледки. Покрай него минава международният маршрут Е-3, по-познат ни като отсечката “Ком – Емине”, но в настоящия кратък пътепис това не е от съществено значение.

В края на всеки януари бодри туристи от селото Лакатник и едноименната гара, заедно с дошлите им специално за случая гости от цялата страна, изкачват върха. Там палят огромен огън, редят двуметрови шишове със сочни мръвки и разливат тежки вина. За тях поводът е специален – продължават традицията на местните. Дали  празнуват преборването с дълбоките снежни преспи по пътя към върха, или нещо друго, никой не може да каже – всеки посвоему преживява тази традиция.

Ако се случи времето да е ясно, пред погледите се откриват неописуеми панорами към Стара планина, Витоша и Рила. По-старите твърдят, че преди София да потъне в смог и мъгла, се виждали златните кубета на катедралата “Александър Невски”.

Може би заради кристално чистия въздух, или заради сладката умора от изкачването и последвалото го тържество (и на духа, и на тялото), усещането да си част от тази магия е невероятно.

След като хапнат и пийнат, част от туристите поемат обратно надолу по същия път. Друга част от тях, обикновено по-младата, продължава по пътека от върха към хижа Тръстеная. Хижата е построена през 1964 година с голи ръце от местните хора и е пункт от “Ком – Емине”. Там вече знаете какво се случва ;-).

Макар че маркировка към върха няма, вие също може да се насладите на описаните красоти. Вариантите да стигнете до вр. Яворец са няколко, но нали за традиции иде реч – тук ще ви предложа януарския маршрут на местните хора.

Тръгва се от площада на село Лакатник. До там може да стигнете с кола или с автобус от Гара Лакатник, който тръгва в 9.00 ч. Връзката ви с него е пътнически влак от София, тръгващ от Централна гара в 7.45. Има и един по-ранен влак, при това бърз, в 6.20 ч. Като се озовете на площада в селото, ще попитате някой за пътя за Яворец. Той ще ви посочи върха и ще ви опише как да стигнете до него. Другият вариант е да отидете с някой местен, който познава пътя. Но опасност да се загубите няма – върхът, както вече стана дума, е точно над селото.

Текст и снимки: Върхове

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!