fbpx

Боянски водопад и Златните мостове

Едва ли има планинар от София, който не е посещавал това красиво и популярно кътче във Витоша, затова тази статия е за онези, които все още не са се докоснали до магията на Боянския водопад.

Разположен е на Боянска река, на около 5 км. от центъра на кв. Бояна. Със своя пад от 15 м. това е най-големият водопад във Витоша. При ясно време през пролетта може да бъде видян от центъра на София, от района на НДК.

До него се стига по-няколко, сравнително лесни пътеки. По тях ежеседмично преминават стотици туристи, любители на природата, деца, бременни жени.

Водопадът е най-леснодостъпен откъм Копитото, докъдето достига асфалтов път. В зависимост от темпото, разходката сред природата трае около час – час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада – неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре. Може да се тръгне от пътеката, изкачваща се срещу Телевизионната кула, или от пътеката, тръгваща вдясно от хотелския комплекс. И от двете места се върви през гъста гора. Следете табелите, тъй като на няколко места пътеката се разклонява. Другият път за достигане до водопада върви по долината на реката откъм Бояна и е по-дълъг, но и по-лек. Разстоянието, което се изминава е между 4,5 и 5 км. по северния склон на Витоша. До водопада се достига за малко повече от час и половина, като се минава и покрай Боянското езеро и каскада от по-малки водопади.

Златните мостове, снимка: Архив/Върхове
Златните мостове, снимка: Архив/Върхове

Боянският водoпад е изключително популярен обект и за ледено катерене, сред столичните алпинисти.  Обикновено замръзва на два ледени езика. По-лесен и полегат е левия, а десния предлага катерене от средна трудност.

Прочети  Топи се "Алеч" - най-големият ледник в Алпите

От тук лесно може да се достигне и до друг популярен обект на Витоша – Златните мостове. Каменната река се намира в северозападните склонове на планината на височина 1350 – 1500 м. Морените не са образувани от ледниковите процеси, а от изветрянето на витошкия моноцит. Така огромните каменни блокове са запълнили коритото на Владайска река, която шуми дълбоко под тях. Името на местността идва от златистите мъхове, покрили морените.

Текст и снимки: Върхове

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!