fbpx

Халхьопиген – първенецът на Севера

Далеч на Север, в царството на ледовете се извисява красивият Халхьопиген. Първенец не само на Норвегия, но и на цяла Скандинавия. Със своите 2469 м. върхът едва ли изглежда предизвикателен и внушителен за изпечените планинари, но… гледката от него е удивителна и обхваща цели 35 000 кв. км. ледници, гори, по-ниски върхове и бистросини езера. Ако поне малко запалихме интереса ви към норвежкия първенец, ето подробна информация как да стигнете там. Името Халхьопиген се превежда като «връх в планината Галдхо». Разположен е в най-интересния планински район в Скандинавия – Ютунхаймен в провинция Лом. Геоложки Халхьопиген, както повечето южнонорвежки планини принадлежи към калейдонска сгъвка. Планината е съставена от габро  – твърда скала, разпространена в голяма част от  региона Ютунхаймен. По време на ледената епоха планината е била силно заледена, при което е придобила настоящата си заоблена форма. Дори през лятото времето на върха може да бъде сурово. Дори в най-прекрасния ден, може да усетите ледено-студен вятър. С други думи, винаги се обличайте дебело. Кайлхаус Топ и Цфелнос са две малки предвършия, през които ще  преминете на път от хижа Цпитерщулен за Халхьопиген. Дълги години норвежците присъждали титлата първенец на връх Знохета в района Доврефйел. Халхьопиген бил открит едва в средата на 19 век, когато геологът и планинар Балтазар Матиас Кайлхал направил два неуспешни опита да го изкачи. При един от тях той достигнал връх, който по късно бил наречен Кайлхаус топ /2 355 м./. Още съвсем малко му оставало да изкачи норвежкия първенец, но лошото време го принудило да се върне. Шест години по-късно, през 1850 г. трима мъже от провинция Лом успели да достигнат Халхьопиген. Това били водачът Щайнер Зулхайм, местният учител Арнесън и църковния пазач Флотен. През последните години първенството на Халхьопиген се оспорваше и от връх Глитертинд, който някои измервания сочеха като по-висок. Наскоро обаче ледената шапка на върха се разтопи и сега Глитертинд е около 2464 м., с цели 17 метра по-нисък от Халхьопиген. В днешно време изкачването на най-висoкия връх на Норвегия не представлява особена трудност.  Най-популярните маршрути за достигане на връхната точка са два.

Прочети  Френска експедиция с нов маршрут към К13 в Пакистан

През Ювашита До хижата се достига по изключително тесен път. От тук денивелацията до върха е 600 метра. Преходът отнема около 6 часа. Изкачването продължава около 4 часа, които включват три часа по ледника Щигебрийн (от тях най-малко половин час отнема подготовката за пресичането на глетчера) и един час по билото. Слизането от върха продължава 2 ч.

През хижа Цпитерщулен При този маршрут туристите не пресичат ледника, затова водач не е необходим. „Базовият лагер“ хотел  Цпитерщулен  е разположен на около 400 км. от столицата на Норвегия – Осло. От Осло можете да поемете на север с влак , автобус или кола. Ще пресечете олимпийско селце от Зимните игри през 1994 г. Лилехамер, от Ота завивате на запад, а от Лом на югозапад и след около половин час достигате тесния път към Цпитерщулен. През лятото снегът започва на около 1800 – 1900 м.  Последната част от ледника преди върха е осеяна с опасни пукнатини където няколко души загинаха преди няколко години. Придържайте се строго към маркировката. Изкачването отнема около 4 часа, а слизането 2.

Описание на маршрута: Цпитерщулен – Халхьопиген (лято/есен)ю

Екипировка:Котки/пикел

Разстояние: Около 5-6 км. до върха

Време: Около 4-5 ч. (без почивка)

Начална н.в.: 1100m

Преодоляна денивелация: Около 140m

 

Маршрутът

Маршрутът започва от Цпитерщулен. Пресичате моста над река Виса и следвате „T“-маркираната пътека. Много скоро след това срещате разклона за хижа Ювашита. Тръгнете наляво. Пътеката се изкачва стръмно до 1800 м., преди наклонът да намалее. Може да изберете да пресечете някои снежни полета  и гогато стигнете в по-горната част на снега, ще видите Звелноси (2272 м.) да се издига над хоризонта. Сега, гледката на юг/югозапад показва какво да очаквате от върха. Ще достигнете Звелноси по скалист терен. Няма нужда да използвате ръцете си, но пътеката на места се губи. От дясно на вас, се открива невероятна гледка към  ледника Щигебрийн (Щиг = грозен), и може да видите тълпи вървящи, вързани с въже в нишка от хижа Ювашита. От Звелноси, виждате следващата си цел – Кайлхаус Топ (2355 м.). Маршрутът слиза леко надолу преди да изкачите Кайлхаус Топ. Може да се изкачите и по скалите близо до пада на ледника Звелносбрийн от ляво на вас или да вървите по снега вдясно. От Кайлхаус Топ, следва ново кратко изкачване преди да достигнете финалния склон към Халхьопиген.  От Кайлхаус Топ ясно ще виждате хижата на върха. Точно под върха маршрутът води към ледника Звелносбрийн. Внимавайте на леда. Трябва да сте бдителни и ако решите да заобиколите Кайлхаус Топ.

Прочети  Продадоха Дома на алпиниста във Враца

Изкачвали препоръчват:

През лятото тръгвайте около 5 часа сутринта. Тогава снегът е най-твърд и лесен за ходене. Ако не носите котки, първата част от изкачването може да бъде много хлъзгава и опасна. На върха е изградена малка кабина. През лятото там се продават безакохолни напитки, шоколад, пощенски картички. По-рано Норвежките пощи имаха малка пощенска станция на върха, която беше най – високо разположената в Европа.

 

Халхьопиген не е само най-високият връх в Северна Европа. Той държи и два вероятно непреодолими рекорда, бидейки горната граница за растенията Ranunculus glacialis (2370 m) и Saxifraga oppositifolia (2350 m). Ботаниците все още не могат да обяснят как тези растения са се адаптирали в тази сурова среда.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.