fbpx

На ръба на реалното – спускане със ски от К2

Възможо ли е спускането със ски от върха на най-трудния технически осемхилядник – К2? Ако всичко върви по план, до няколко дни Андржей Баргиел ще се изкачи до връхната точка на осемхилядника, откъдето ще започне и голямото предизвикателство пред него.

Задържайки дъха си в разредената атмосфера, с Китай зад гърба и Пакистан пред него, той ще стъпи в ските си и ще се спусне по твърдия сняг с надеждата, че часове по-късно изморен ще ги разкопчае в подножието на върха,  щастлив, че  е завършил историческо екстремно ски спускане.

Освен това, за да е по-голямо предизвикателството, полският алпинист планира да направи изкачването по-трудно, носейки на гърба си своите ски през целия път нагоре.

Ако успее, Баргиел ще бъде първият успял, но не и първия опитал. През 2001 г. италианецът Ханс Камерландер реши да се спусне от върха на К2, но загуби кураж с падането на мрака и виждайки как корейски алпинист пада и загива. Тогава Камерландер слиза от ските и се спуска по нормалния маршрут до подножието.

През 2009 и 2011 г. двама други алпинисти  направиха опит за ски-спускане от върха, и двамата обаче не успяват да стигнат до връхната точка.

Планът на Баргиел да се спусне на ски от К2 е от 2015 г. Тогава, изкачвайки се на връхната точка на Броуд пик, малко преди да се спусне със ски от върха, той забелязва импозантнта пирамида на К2 на хоризоната и я набелязва като следващата си цел.

Междувременно, докато се подготвя за нея, през 2016 г. той завърши предизивкателството Снежен леопард – спускане със ски от петте най-високи върхове на бившяи СССР, всички над 7000 м. височина.

Прочети  Прожекция на "Последната планина" в София. Урубко официално свали гарда.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!