fbpx

На ръба на реалното – спускане със ски от К2

Възможо ли е спускането със ски от върха на най-трудния технически осемхилядник – К2? Ако всичко върви по план, до няколко дни Андржей Баргиел ще се изкачи до връхната точка на осемхилядника, откъдето ще започне и голямото предизвикателство пред него.

Задържайки дъха си в разредената атмосфера, с Китай зад гърба и Пакистан пред него, той ще стъпи в ските си и ще се спусне по твърдия сняг с надеждата, че часове по-късно изморен ще ги разкопчае в подножието на върха,  щастлив, че  е завършил историческо екстремно ски спускане.

Освен това, за да е по-голямо предизвикателството, полският алпинист планира да направи изкачването по-трудно, носейки на гърба си своите ски през целия път нагоре.

Ако успее, Баргиел ще бъде първият успял, но не и първия опитал. През 2001 г. италианецът Ханс Камерландер реши да се спусне от върха на К2, но загуби кураж с падането на мрака и виждайки как корейски алпинист пада и загива. Тогава Камерландер слиза от ските и се спуска по нормалния маршрут до подножието.

През 2009 и 2011 г. двама други алпинисти  направиха опит за ски-спускане от върха, и двамата обаче не успяват да стигнат до връхната точка.

Планът на Баргиел да се спусне на ски от К2 е от 2015 г. Тогава, изкачвайки се на връхната точка на Броуд пик, малко преди да се спусне със ски от върха, той забелязва импозантнта пирамида на К2 на хоризоната и я набелязва като следващата си цел.

Междувременно, докато се подготвя за нея, през 2016 г. той завърши предизивкателството Снежен леопард – спускане със ски от петте най-високи върхове на бившяи СССР, всички над 7000 м. височина.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.