fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
СкиСки курорти

На ски… с малко пари

На фона на лъскавите курорти – Банско, Боровец, Пампорово все повече българи търсят алтернативни начини за практикуване на любимите си зимни спортове.

В следващата поредица ще ви представим някои писти, които засега остават далеч от шумотевицата на ски-центорвете, но предлагат не по-лоша алтернатива за спокойна и пълноценна почивка сред недокосната природа.

Осогово

Три писти работят в планината Осогово на 20 км. от Кюстендил. Най-дългото трасе е „Осогово” с дължина 910 м. и среден наклон 30%. Денивелацията е 206 м. Изкачването на върха става едва за 3 минути със ски влек. В долната част на пистата са разположени бар и мини ски-писта „Трите буки” с малък наклон, подходяща заначинаещи и пързаляне с шейна.
Влековете работят, като еднодневната карта струва 15 лв. Възможно е наемането на ски и екипировка на цена 10-20 лв.
От края на 2006 г. в местността „Плавело” действа и ски-писта за начинаещи „Людмил Янков”. Трасето е леко с дължина 350 метра, влекът е докаран специално от италианските Алпи и е 300-метров.

Има възможност за нощувка в хижа Осогово, с капацитет 37 места и хотел „Три буки”. До него води 20-километров асфалтиран път от Кюстендил, който се почиства редовно. Вр. Ком

Алпийската  писта (1,5 км), се спуска от връх Малък Ком и е с лесна до средна степен на трудност. На разположение на скиорите са два влека. Единият е нов, с дължина 800 м., а старият е детски. За час по пистата могат да се спускат по 800 скиори, но по-важното е, че зимният сезон трае  близо 5 месеца и ски се карат чак до пролетта. Цените на влека са: 20 лв. карта за цял ден; 15 лв. карта за половин ден. За деца: 15 за цял ден; 10 за половин ден.
До пистата води 15-километрово асфалтирано шосе от Берковица, което се почиства.
Място за нощувка има в хижа Ком – легло в стая със санитарен възел – 15 лв.; легло в стая без санитарен възел – 10 лв. Капацитетът е 120 места. Хижата разполага с ресторант, предлагащ разнообразно меню. Старата хижа, с капацитет 28 места, също приема посетители. Цената за едно легло е 15 лв.
Има постоянен пост на ПСС.

Пършевица
Ски-писта „Пършевица” във Врачанския балкан е с дължина над 1000 м. В долния й край е разположено и детско трасе. На разположение на посетителите са два ски-влека. Пистите работят всеки петък, събота и неделя.
За любителите на зимните спортове са отворени чайната и оборудваният скигардероб на ТД „Веслец”. Дневните карти за ползване на ски съоръженията на голямата писта струват 20 лева за възрастни и 17 лева – за ученици, студенти и пенсионери над 63 години. За малката писта картата за цял ден е 7 лева – за възрастни и 5 лева – за деца. Предвидени са и полудневни карти по 15 лева и за двете писти.
До пистите се стига по асфалтов път от Враца, който през зимата се поддържа много добре.
Място за нощувка предлага хижа Пършевица с капацитет 40 легла. Цената за нощувка е 10 лв.
За по-претенциозните, недалеч от хижата е разположен тризвездният хотел Зоров.

Беклемето

Курортен комплекс Беклемето, община Троян, разполага с три ски писти за любителите на зимните спортове с обща дължина около 2,5 км. Тук е най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. Комплексът разполага с  комбинация от два стационарни ски влека и един помагалски; три ски-гардероба, шест моторни шейни и един раттрак. Тук може да наемете ски-екипировка или ски-учител. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца  – 5.
Курортът е разположен на 22 км. от Троян, под Троянския проход на надморска височина 1320 м.
Възможностите за нощувка са разнообразни. Сред най-предпочитаните от туристите и скиорите е хотел Беклемето. Цените са между 25 и 35 лв.

Узана
Ски курортът Узана се намира в непосредствена близост до Географския център на България и на 22 км. от Габрово на надморска височина 1300-1400 м.
Общата дължина на пистите е 3 км. Узана разполага с професионално трасе с дължина 1300 м., снабдено с Помагалски влек. На разположение на начинаещите скиори има и 7 по-малки писти. Цените са 15 лв. за целодневна карта за възрастни и 10 лв. за карта за деца до 12 години. Предлагат се и полудневни карти на цени 12 лв. за възрастни и 8 лв. за деца, както и екипировка под наем. Цените за влек са между 3 и 8 лв.
Пътят към Узана е почистен и опесъчен.
Възможност за нощувка предлага хижа Узана, с капацитет 54 места. Цената за нощувка е 7 лв. В района има и множество хотели.

Чумерна

Връх Чумерна в Еленския Балкан привлича с възможността за ски и еко-туризъм. Непосредствено до едноименната хижа е изградена 750-метрова писта с 4 влека Помагалски и ски-гардероб. Еднодсневната карта струва 12 лв, а ски-екипировка може да наемете също срещу 12 лв. До там се достига по асфалтово шосе на 17 км. от гр. Твърдица и на 26 от гр. Елена. През зимата запознати препоръчват да се избере пътя от Твърдица.
Възможност за нощувка в района предлага хижа Чумерна, с капацитет 66 легла. Цените през зимния сезон са между 6 и 9 лв.

Семково

Освен курорта Боровец и Мальовица, известен ски-център в Рила е Семково. Курортът  предлага седем ски писти с обща дължина от 4 км. Три от трасетата са на северните склонове с няколко степени на трудност. Ски терените се обслужват от осем ски влека и се поддържат в идеални условия. Сред по-важните са пистата в курорта, с дължина 400 м., която се обслужва от влек с капацитет 150 души на час и ски-писта в м. Орлите (Картала) е с дължина 800 м., обслужва се от 2 ски-влека с дължина 800 м. и 1100 м. с капацитети съответно 450 и 700 души за 1 час.  Цената на еднодневна карта за този сезон е 10 лв. за възрастни и 7 лв. за деца.
До курорта Семково се достига по 17-километров асфалтиран път от гр. Белица.
Възможност за нощувка в района предлага хижа Семково с капацитет 55 места, както и няколко хотела и почивни станции.

Паничище
В района на курорта Паничище са изградени няколко ски-писти:
“Бекяра” – алпийски ски 470 м., съоръжена със ски влек 280 човека за 1 час.
“Аждена” – детски ски – плац съоръжен с “бейби” – ски влек и писта 400 м. със ски влек 250 човека / час.
Детска писта 200 м. пред х. Пионерска.
Писта за дълго бягане 5 000 м.
хижа Пионерска – ски писта 400 м. със ски влек 350 човека /час.
Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
хижа Седемте езера  – Ски писта 300 м. със ски влек за 250 човека/час.
Ски-пистата край хижа Рилски езера е с дължина 950 метра, съоръжена с модерен ски-влек тип “Помагалски” с капацитет 700 човека/час. Ски влекът функционира ежедневно при посещаемост над 6 души. В непосредствена близост има още една писта за начинаещи, съоръжена с влек. В хижата се предлага ски-екипировка под наем.
Паничище е привлекателно, заради удобните хижи, хотели и почивни домове, които предлагат възможност за нощувка за всеки джоб.

Добринище

Ски комплекс Добринище е изходна база за ски туризъм през зимата в Пирин с писта дълга 5 км., с начало хижа Безбог и крайна точка хижа Гоце Делчев. Трасето е широко 25-30 м. и с денивелация 826 м., съоръжено е с двуседалков лифт, ски влекове, ски гардероб, ски училище. Комплексът разполага с два лифта с обща дължина 3200 м.  Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15. Двупосочният билет за лифта е 10 лв.
Освен в многобройните хотели в Добринище, в района може да нощувате и на хижа Безбог с капацитет 130 места и цени от 12 до 50 лв. или на хижа Гоце Делчев с капацитет 70 места и цени от 10 до 20 лв.

Бяла черква
Надморската височина на ски-центъра Бяла черква е 1600м. Дължината на пистата е 1100м., ширина 25-30м., денивелация 180м. Трасето е подходящо, както за напреднали и средно добри скиори, така и аматьори. Пистата се обслужва от ски влек тип “котва”. Дължината на влека е 960м. Капацитетът на влека е 250 души/час. До Белочерковския манастир има и втора писта с дължина 300 метра, съоръжена със ски-влек. Подходяща е за начинаещи скиори.
Ски-център “Бяла черква” се намира на 37 км. южно от град Пловдив.  До ски-центъра има асфалтов път.

х. Здравец

Намира се в местността Овчарски поляни на 1185 м.н.в. в Родопите. Разполага с 4 писти, сред които три със средна трудност и една за начинаещи.
Още две писти за начинаещи са разположени в местността Копривките на 1350 м.н.в. Трасето е с дължина 450 метра и денивелация 45метра. Цената на еднодневната карта е 12 в. за възрастни и 10 лв. за деца.
Към ски центъра има гардероб и ски училище.
Разположен е на 28 км. от град Пловдив по асфалтово шосе.
Възможност за нощувка предлага хижа Здравец с капацитет 109 места. Цените са от 8 до 15 лв.

к-с Св. Константин

Разположен на 1300м.н.в, на 18км над гр.Пещера/обл.Пазарджик/,на 60км от гр.Пловдив,на 150км от гр.София.
Ски пистите са общо 3, оборудвани с малки, мобилни ски влекове-една с дължина 150 м за начинаещи; втора-около 250м за скиори на средно ниво; трета-около 400м дължина-също за средно ниво скиори/ НЕ РАБОТИ В МОМЕНТА/;
Ски -центъра е особено подходящ за начално обучение по ски и сноуборд. Има ски-училище.
Цени-за ски влек-5лв/деца/7лв-възрастни; ски-10-12лв/деца,възрастни/;сноуборд-12лв.
Възможност за нощувки – малки семейни хотели/вили/-15-20лв; х-л’Даф-Транс’.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!