fbpx
неделя, май 26, 2024
СкиСки курорти

Банско

Надморска височина на пистите: от 2600 до 990 м
Обща дължина на пистите: 70 км
Писти за начинаещи: 30%
Писти за средно напреднали: 45%
Писти за експерти: 25%
Максимална денивелация: 1570 м
Най-дълга писта: 16 км
Лифтове: 14
Настаняване: от 30 лв. за хотел, от 20 лв. за наем на къща/апартамент

Официален уебсайт: www.banskoski.com

Българският ски-курорт Банско е обявен за зимна столица на Балканите. И това не е случайно.

Разположен е в Югозападната част на България, в северното подножие на Пирин. Отдалечен е на 56 км от Благоевград, 145 км от Пловдив и 150 км от София. Близо до града започва националният парк Пирин. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски-спорт.

По склоновете на връх Тодорка, който се извисява над града са разположени 70 км. писти с ниво на трудност от начинаещи – до експерти. Доказателство за това е ровеждането на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Банско бе домакин на събитието в началото на 2009 г.

Най-предизвикателна е писта Томба, тествана от своя кръстник.

80% от пистите в ски-център Банско разполагат с оръдие за изкуствен сняг, които позволяват сезонът да продължи максимално дълго

25 километра модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите на центъра до началото на всяка писта.

В курорта са развити възможности и за практикуването на други зимни спортове, както и за нощното каране на ски. Градът разполага с открита пързалка с площ 1000 кв. м, която функционира от средата на декември до средата на април.

130 ски инструктора ще ви помогнат да направите първите си спускания. За децата Банско разполага със ски детска градина, където педагози ще се погрижат за първите крачки на вашето дете в ски-спортовете.

Грaд Банско сам по себе си също представлява туристическа дестинация. Тук е запазена автентичната атмосфера на възрожденския български град с тесните калдъръмени улички и типичните бански къщи с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти.

 

На разположение на туристите са хотели от всички категории с общ капацитет 14 000 легла. Хотелите вече предлагат разнообразни пакети. Цените започват от около 30 лева на нощувка и достигат до около 500 лева за петдневен семеен пакет.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!