fbpx
събота, февруари 24, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичностиНовини

Намериха едната обувка на Гюнтер Меснер под Нанга Парбат

След 52 години ледникът под Нанга Парбат „върна“ и втората обувка, носена от Гюнтер Меснер, когато изчезва, пометен от лавина в подножието на реброто Мъмери, докато се спускат с брат си Райнхолд.

Това съобщи в социалните мрежи самият Райнхолд, който в продължение на над три десетилетия е несправедливо обвиняван, че е изоставил Гюнтер близо до върха, достигнат по Рупалската стена в името на собствената си слава.

Двамата тръгват през 1970 г. към върха, достигат го, но са на ръба на изтощението. Свършват водата и храната и Гюнтер започва да халюцинира заради височинна болест.

И тук започват съмненията. Райнхолд, който губи 7 пръста заради измръзване по време на експедицията, казва, че са тръгнали надолу през западния склон Диамир и тогава брат му е бил пометен от лавина.

Други двама алпинисти – Макс фон Клайн и Ханс Залер, които участват в експедицията, но не изкачват върха, обаче свидетелстват друго. В своя книга, издадена в Германия, те обвиняват Райнхолд, че е пратил брат си да слиза сам по опасната Рупалска стена, въпреки че е виждал, че той е почти мъртъв от изтощение. Самият Меснер поел по друг, неизследван маршрут по Диамирския склон, защото искал да стане първият алпинист, направил такова спускане.

Меснер: Аз съм алпинистът с най-много неуспехи

Тези обвинения бяха опровергани окончателно чак през 2005 г., когато бяха открити останките на Гюнтер Меснер. Трупът му е открит напълно облечен в якето и едната обувка, с които е бил във фаталния ден. Мястото, на което бе открито тялото – на 4400 м на западния склон Диамир, а не на Рупал, потвърди тезата на Райнхолд, че не е изоставил брат си, а той е бил пометен от лавина.

Местен жител тогава откри трупа. Вероятно тялото е било завлечено до тази височина от по-високо от топящия се сняг и лед поради глобалното затопляне. Според спорната информация от 1970 г. Гюнтер е изчезнал на около 7000 м.

„Най-после имаме доказателство, че е бил прав“, коментира тогава един от близките му приятели Симоне Моро. „90% от алпийската общност и преди беше убедена в невинността му, но това откритие ще убеди и останалите 10%.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!