fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Сезонът в Хималаите свърши, започва този в Пакистан

Чуждестранни алпинисти започнаха да пристигат в Пакистан и повечето от тях летят директно за Скарду. Някои експедиции носачи и персонал са на път към ледника Балторо и към базовите лагери на К2, Броуд Пик и Гашербрум.

И все пак любимия връх през юни остава Нанга Парбат, който се намира по-на югозапад, все още в Хималаите.

„Първата ни група достигна до базовия лагер днес“, каза Акбар Сайед от Lela Peak Expeditions пред ExplorersWeb. Екипът им включва Матоко Ероз, Хуан Пабло Торо, Алберто Перуфо, Валерио Ановацо, Сезар Розалес, Али Муса Садпара, Имтиаз Садпара и Хасан Шигри.

„Голата планина“ ще бъде домакин на смесица от алпинисти, които се надяват да изкачат възможно най-много 8-хилядници за най-кратко време, а други ще се изкачват с по-бавно темпо без допълнителен кислород.

Групата безкислородно изкачване включва:

Марио Виелмо. Нанга Парбат е последният пакистански осемхилядник, на който трябва да се изкачи. Негови съекипници са Тарчизио Бело и Никола Бонаити.

Алекс Гаван от Румъния, чийто партньор този път е Павел Михалски от Полша. Гаван за последно посети Пакистан, за да опита зимно изкачване на K2, но напусна експедицията, след като Серхи Минготе загина.

Конфортола, който изглежда се е възстановил от проблемите със зрението, за които съобщи в края на скорошната си експедиция в Кангчендзьонга.

Кашиф, Браунли, Харила

Ако успее, Нанга Парбат ще стане 8-ият изкачен осемхилядник от 20-годишния Кашиф. Той също преговаря с потенциални спонсори, за да изкачи Гашербрум I и II още това лято.

снимка: Instagram

Очакват се и търсачите на рекорди 14×8000. Те включват Кристин Харила от Норвегия, вероятно с водачите Пасдава и Дава Онгчу, както и Адриана Браунли с шерпа Гелже. Досега Браунли е изкачила седем 8000-метрови върха. Тя вече е на половината път към стремежа си за събиране на Хималайската корона. Единственият й провал беше Лхотце през 2021 г., но тя успя да го изкачи тази пролет.

Тя призна в Instagram: „Всичките ми спомени са замъглено… Усещам, че всеки момент беше еднакво умствено изтощаващ и затова е трудно да се направи разлика между всеки връх.“

Браунли също се надява да счупи и възрастов рекорд. Сега на 21, тя възнамерява да изкачи на всичките 14 8-хилядници до 23.

снимка: Adriana Brownlee/Instagram

Но все още има доста работа в Пакистан, тъй като не е изкачила нито един от най-високите върхове в страната.

Остава да видим дали времето в Пакистан ще „съдейства“ така, както в Непал миналия месец. Екипите за фиксиране на въжета също ще трябва да побързат да подготвят нормалните маршрути и лагерите да бъдат снабдени с кислород навреме за Браунли, Харила и други участници в експедициите, за да ускорят изкачването на петте 8000-метрови върха в Пакистан.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!