fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Обновяват маркировката по нископланинския обиколен маршрут на Витоша

Завършва обновяването на маркировката по нископланинския обиколен маршрут на Витоша. Това съобщи за БТА Дойчин Боянов, който е преподавател към катедра „Туризъм, алпинизъм и спортна анимация“ в НСА.

На Витоша има няколкостотин километра маркирани маршрути и те постоянно се обновяват – от една страна, защото маркировката е поставена на места, които с времето се променят, а и самата маркировка се износва. Всеки турист, особено начинаещите, знае, че липсващата маркировка на даденото място може да доведе до сериозни проблеми.

Нископланинският обиколен маршрут на Витоша е заложен още през 50-те години на миналия век в устройствения план на планината, когато е изграждана цялата й туристическа инфраструктура, като той е един от общо трите кръга, които обикалят Витоша – този на ниско равнище е на около 600-700 метра надморска височина, другият, който е на височина около 1300 метра, е средната планинска обиколна пътека, и третият е на височина около 1800 метра и е известен като високопланинската пътека.

Освен туристически, тези обиколни пътеки имат и своя здравен ефект, свързан със съответната надморска височина, разказа Боянов. Другата им цел е да обединят съществуващите туристически центрове и природни забележителности в едно атрактивно трасе.

Към момента тези обиколни пътеки на Витоша се поддържат, но специално в нископланинския кръг има една част, която трябва наново да бъде изградена, защото досега маршрутът е минавал през територии на среднопланинския обиколен маршрут и се предвижда трасето да се измести, като следва съответната за този маршрут надморска височина, уточни той.

Пътеките на Витоша се поддържат основно с доброволен труд. Миналата година по проект за обновяване на туристическите маршрути на Витоша са били маркирани 100 км туристически пътеки и 72 км трасета за планинско колоездене. Обновяването на маркировката и поставянето на нови табели и знаци се извършва под ръководството Дойчин Боянов.

Обновяването става с доброволен труд, както и с подкрепата на Столичната община чрез Фондация „София – европейска столица на спорта“, Природния парк Витоша и частни дарители, разказа Боянов.

Боянов напомни, че Витоша е част от европейските планински маршрути, там също маркировката – червената, която тръгва от столичния квартал „Драгалевци“, преминава през Черни връх и продължава през прохода Бука преслап, през планината Верила и отива в Рила.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!