fbpx

Нараства броят на спасителните акции в планините

Увеличава се броят на акциите, които ПСС провежда извън пистите за издирването на изгубили се хора. Увеличава се броят на инцидентите и по пистите. Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на ПСС Кирил Русев. Само за последната седмица са проведени 10 акции извън пистите на Банско. „Някои акции са през нощта, други са проведени в улеи. Тази есен имахме и много акции за загубили се туристи в Стара планина. За един месец проведохме 7 акции като три бяха с фатален край”, припомни той. Според него, това е знак, че броят на туристите се увеличава. Има и повтаряне на допуснатите грешки от туристите в планините. Например – последният фатален инцидент в Банско от миналата седмица е станал по същия начин на същото място, където миналата година загина друг сноубордист.

Директорът на ПСС определи подобно поведение като безотговорност към собствената безопасност, но и като безотговорност към безопасността на хората, които ще провеждат спасителната акция. „ Спасителите също са подложени на риск. Например, като влязат улей, тогава има риск от лавини”, каза още той. „При определени ситуации като в момента – дълго време нямаше сняг – нетърпението си казва думата и хората излизат и изпробват всичко, което са пропуснали. Въпреки че хората знаят за опасностите, те ги пренебрегват, пренебрегват и предупрежденията на Планинската служба. Това е проблем”, обясни директорът на ПСС. Преките разходи за една акция на Планинската спасителна служба, в зависимост от характера и продължителността й, са между 3 и 5 хиляди лева.  Цената на акцията зависи от броя на хората и броя и вида на машините, които се мобилизират.
„Ако обаче туристът няма застраховка, тогава ние предявяваме иск – да се заплатят разходите по акцията. Много хора обаче не могат да си платят разходите и нещата остават висящи. Нямаме практика да стресираме хората”, подчерта директорът на ПСС.
Според Русев, чужденците от съседните на България страни са по-непредазливи.
„Въпрос на управа на съответните паркови ръководства, на концесионерите на ски–пистите е – дали да има санкции за непредпазливи туристи”, каза още директорът на ПСС. Той обясни, че е хубаво да има информираност на хората, които посещават планината. „Хубаво е да има табели какво трябва да се прави и какво не в ски – пистите и терените около тях”, каза още той.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!