fbpx

Войната между планината и хората продължава. Нова лавина с нова жертва

Поредна лавина, паднала под връх Тодорка над Банско, взе втора жертва само за пет дни. Смъртта си под снежната маса намери 31-годишен скиор, работил като доброволец в Планинската спасителна служба.

Нещастният инцидент е станал към 17.30 часа в местността Дамянишко дере, под връх Тодорка. Загиналият е Атанас Делчев, известен с прякора Пилето.

31-годишният спасител е от Разлог, информира кметът на Банско Александър Краваров.

„Не са по-големи от планината. Момчето е планински спасител от Разлог. Отива там, където не трябва да отива. Пирин е най-лавиноопасната планина в България. Инцидентът е станал извън ски зоната. Това трябва да го казвате, за да могат гората да разберат най-накрая, че не трябва да ходят там“, добави Краваров.

Атанас е скарал ски в забранен за спускане улей. Той е бил заедно с още трима мъже, които бързо успели да го извадят, но издъхнал вследствие на тежки травми по главата и тялото. Близките на загиналия спасител са били уведомени един час след случилото се, каза негова приятелка от Разлог. „Той се е спуснал първи, лавина е паднала надолу и го е влачила около 100 метра. Ударил се е в дърво и ни казаха, че най-вероятно това е причина за смъртта му. Миналата година е участвал в спасяването на пострадалите под Кончето„.

Това е трета поред лавина за последните пет дни в Пирин и втори смъртен случай. В края на миналата седмица над Бъндеришка поляна загина учителят по ски от Банско Иван Попов, а денонощие след този инцидент като по чудо се спаси 33-годишната столичанка Веселина Шишкова, попаднала в снежна маса под хижа Вихрен.

Прочети  К2 - кой и как напредва?

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.