fbpx

Нашествие в Хималаите – Непал издаде 729 разрешения за изкачване

729 пермита за изкачване на 21 върха в Хималаите е издал непалският Департамент на туризма от началото на пролетния сезон. Най-много от – 376 са за изкачване на първенеца – вр. Еверест (8848 м). Сред получилите разрешение за изкачване са и 20 непалци, включени в пет експедиции. 9-членна южнокорейска експедиция обаче все още очаква своите пермити до ден-два, така че броят вероятно ще се увеличи още.

Според Департамента, алпинисти от 41 експедиции от 44 държави вече са пристигнали в района на ледопада Кхумбу.

В Базовия лагер в момента се намира и българският алпинист Атанас Скатов, който ще пробва траверс Еверест-Лхотце.

Най-малко 53 жени, три от които ръководители на експедиции, също ще се отправят към Еверест тази пролет.

Миналата година в района са били едва 289 чуждестранни алпинисти.

След пресичане на ледопада, Джим Дейвидсън, алпинист от Колорадо, съобщи от Базовия лагер, че той е в добро състояние, като само в най-долната третина има прясно навалял сняг. В средната третина има малко повече твърд лед, в сравнение с 2015.

Рони Мул от Adventures Global разказва за среща в Базовия лагер вчера, на която е обсъждано фиксиране на въжетата над Лагер 2 до върха след 20 април. И тази година Департамента по туризма разреши всичката необходима екипировка за фиксиране на въжетата да бъде качена с хеликоптер до Лагер 2. Досега най-малко 16 пакета с екипировка са спуснати там, като това елиминира многократното преминаване на шерпи през опасните участъци на ледопада.

Освен на Еверест, най-малко 100 алпинисти са получили разрешение за изкачване на вр. Лхотце, а други 30 за вр. Нупце. Всички те използват маршрута през ледопада Кхумбу.

Прочети  Първи планинарски събор на хороиграчи - хижа Ехо, 8, 9, 10 октомври 2010

Българинът Атанас Скатов ще пробва траверс на Еврест – Лхотце, който възнамерява да осъществи в рамките на едно денонощие.

86-годишният Мин Бахадур Шерчан  също достигна Намче Базар днес, където ще започне аклиматизация. Шерчан, както писахме във Върхове, ще се опита да подобри рекорда за най-възрастен човек, изкачил Еверест.

Единственият бангладешки алпинист, получил пермит този сезон, е и най-младата – 21-годишната Аматун Ноор, докато 31-годишната Жизел Каролина Чезин Рамирез ще се опита да стане първата венецуелка, стъпила на покрива на света.

Най-възрастните чуждестранни алпинисти, които ще опитат да изкачат Еверест, съответно мъж и жена, са японецът Хироми Уада на 70 г. и Джой Кристин Диърнес на 68 от Нова Зеландия.

Най-младият мъж в Базовия лагер е на 21 – Чангун Уанг от Китай.

Сред ръководителите на експедициите до Еверест – 10 са американци, следвани от по 5 от Индия и Непал.

Жените – Вилборг Арна Гисурардотир от Исландия и Цакалдими Кирияки от Гърция също ще се опитат да поставят национален рекорд на Еверест.

Фернандо Латоре Торес е единственият испанец, който участва в експедиция до първенеца на планетата този сезон.

Алпинистите ще бъдат подкрепяни от над 1000 шерпи.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!