fbpx

Нашествие в Хималаите – Непал издаде 729 разрешения за изкачване

729 пермита за изкачване на 21 върха в Хималаите е издал непалският Департамент на туризма от началото на пролетния сезон. Най-много от – 376 са за изкачване на първенеца – вр. Еверест (8848 м). Сред получилите разрешение за изкачване са и 20 непалци, включени в пет експедиции. 9-членна южнокорейска експедиция обаче все още очаква своите пермити до ден-два, така че броят вероятно ще се увеличи още.

Според Департамента, алпинисти от 41 експедиции от 44 държави вече са пристигнали в района на ледопада Кхумбу.

В Базовия лагер в момента се намира и българският алпинист Атанас Скатов, който ще пробва траверс Еверест-Лхотце.

Най-малко 53 жени, три от които ръководители на експедиции, също ще се отправят към Еверест тази пролет.

Миналата година в района са били едва 289 чуждестранни алпинисти.

След пресичане на ледопада, Джим Дейвидсън, алпинист от Колорадо, съобщи от Базовия лагер, че той е в добро състояние, като само в най-долната третина има прясно навалял сняг. В средната третина има малко повече твърд лед, в сравнение с 2015.

Рони Мул от Adventures Global разказва за среща в Базовия лагер вчера, на която е обсъждано фиксиране на въжетата над Лагер 2 до върха след 20 април. И тази година Департамента по туризма разреши всичката необходима екипировка за фиксиране на въжетата да бъде качена с хеликоптер до Лагер 2. Досега най-малко 16 пакета с екипировка са спуснати там, като това елиминира многократното преминаване на шерпи през опасните участъци на ледопада.

Освен на Еверест, най-малко 100 алпинисти са получили разрешение за изкачване на вр. Лхотце, а други 30 за вр. Нупце. Всички те използват маршрута през ледопада Кхумбу.

Българинът Атанас Скатов ще пробва траверс на Еврест – Лхотце, който възнамерява да осъществи в рамките на едно денонощие.

86-годишният Мин Бахадур Шерчан  също достигна Намче Базар днес, където ще започне аклиматизация. Шерчан, както писахме във Върхове, ще се опита да подобри рекорда за най-възрастен човек, изкачил Еверест.

Единственият бангладешки алпинист, получил пермит този сезон, е и най-младата – 21-годишната Аматун Ноор, докато 31-годишната Жизел Каролина Чезин Рамирез ще се опита да стане първата венецуелка, стъпила на покрива на света.

Най-възрастните чуждестранни алпинисти, които ще опитат да изкачат Еверест, съответно мъж и жена, са японецът Хироми Уада на 70 г. и Джой Кристин Диърнес на 68 от Нова Зеландия.

Най-младият мъж в Базовия лагер е на 21 – Чангун Уанг от Китай.

Сред ръководителите на експедициите до Еверест – 10 са американци, следвани от по 5 от Индия и Непал.

Жените – Вилборг Арна Гисурардотир от Исландия и Цакалдими Кирияки от Гърция също ще се опитат да поставят национален рекорд на Еверест.

Фернандо Латоре Торес е единственият испанец, който участва в експедиция до първенеца на планетата този сезон.

Алпинистите ще бъдат подкрепяни от над 1000 шерпи.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.