fbpx

Непал отваря нов маршрут на Чо Ойю (ВИДЕО)

Изкачването на шестия по височина осемхилядник в света Чо Ойю (8188 м)  в голяма част от случаите се осъществява по класическия маршрут, преминаващ от Западната стена на върха на територията на Тибет.

Този път за пръв път е преминат през 1954 г. от неголяма група алпинисти: австрийците Херберт Тихи и Йозеф Йохлер и непалският шерп Пасанг Дава Лама.

Всички комерсиални експедиции, планиращи изкачване на върха от техните клиенти трябва да получат разрешително и да организират логистиката от китайска страна.

В същото време Чо Ойю лежи на границата между Китай и Непал, а Южната стена на върха представлява наистина предизвикателство, с преодоляването на което са се справили малцина алпинисти.

В днешно време, Непал планира да изпозлва ситуацията с COVID-19, както в страната, така и по света, за да оборудва нов, алтернативен стандартен вариант на изкачване на Чо Ойю от непалска страна.

Тази тема се повдига в планинските кръгове в Непал от дълго време, но досег не са предприемани стъпки от правителството.

Известният непалец Нирмал Пурджа също говори за това в края на миналата година. Планирано беше екипът на Нирмал да начертае нов маршрут между 25 март и 28 април 2020 г. Пандемията от коронавирус обаче му0 попречи да организира експедицията.

„Това не е първият път, когато темата за алтернативен маршрут до върха на Чо Ойю е повдигната в планинските кръгове“, каза Мира Арчя, ръководител на непалския отдел по туризъм пред местните медии, като добави, че ведомството вече е готово да внесе конкретни предложения за одобрение в Министерството на туризма и гражданската авиация на Непал.

Мира Арчя прогнозира, че работата по новия маршрут ще започне през есента на 2020 година.

„Първият етап вече е завършен. Проведохме серия от консултации и срещи с членове на НАА (Непалска асоциация по алпинизъм) и все още имаме много консултации и споразумения с други структури и организации в Непал, участващи в областта на националния алпинизъм“, продължи Мира.

Можете да се изкачите на върха на Чо Ойю както през пролетта, така и през есента и, за разлика от Еверест, статистиката за изкачванията до върха е повече или по-малко еднаква през двата сезона.

„Новият стандартен маршрут до Чо Ойю, ако бъде отворен от Непал, ще позволи на правителството на страната да генерира повече приходи от алпинизъм и ще осигури работни места за повече хора; освен това увеличението на алпинистите и туристическите експедиции ще повлияе положително на развитието на региона Тамичо, от който планираме да започнем да полагаме маршрута. Алтернативният маршрут ще отвори дългосрочно икономическо развитие и ще бъде от полза за цялата страна. „, Каза Мира Арчя.

Към днешна дата 15 различни маршрута са преминати до върха на Чо Ойю.

чо ойю маршрути

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!