fbpx

Непал отваря нов маршрут на Чо Ойю (ВИДЕО)

Изкачването на шестия по височина осемхилядник в света Чо Ойю (8188 м)  в голяма част от случаите се осъществява по класическия маршрут, преминаващ от Западната стена на върха на територията на Тибет.

Този път за пръв път е преминат през 1954 г. от неголяма група алпинисти: австрийците Херберт Тихи и Йозеф Йохлер и непалският шерп Пасанг Дава Лама.

Всички комерсиални експедиции, планиращи изкачване на върха от техните клиенти трябва да получат разрешително и да организират логистиката от китайска страна.

В същото време Чо Ойю лежи на границата между Китай и Непал, а Южната стена на върха представлява наистина предизвикателство, с преодоляването на което са се справили малцина алпинисти.

В днешно време, Непал планира да изпозлва ситуацията с COVID-19, както в страната, така и по света, за да оборудва нов, алтернативен стандартен вариант на изкачване на Чо Ойю от непалска страна.

Тази тема се повдига в планинските кръгове в Непал от дълго време, но досег не са предприемани стъпки от правителството.

Известният непалец Нирмал Пурджа също говори за това в края на миналата година. Планирано беше екипът на Нирмал да начертае нов маршрут между 25 март и 28 април 2020 г. Пандемията от коронавирус обаче му0 попречи да организира експедицията.

“Това не е първият път, когато темата за алтернативен маршрут до върха на Чо Ойю е повдигната в планинските кръгове”, каза Мира Арчя, ръководител на непалския отдел по туризъм пред местните медии, като добави, че ведомството вече е готово да внесе конкретни предложения за одобрение в Министерството на туризма и гражданската авиация на Непал.

Мира Арчя прогнозира, че работата по новия маршрут ще започне през есента на 2020 година.

Прочети  Урубко завърши 14х8000 с нов маршрут на Чо Ойю

“Първият етап вече е завършен. Проведохме серия от консултации и срещи с членове на НАА (Непалска асоциация по алпинизъм) и все още имаме много консултации и споразумения с други структури и организации в Непал, участващи в областта на националния алпинизъм”, продължи Мира.

Можете да се изкачите на върха на Чо Ойю както през пролетта, така и през есента и, за разлика от Еверест, статистиката за изкачванията до върха е повече или по-малко еднаква през двата сезона.

“Новият стандартен маршрут до Чо Ойю, ако бъде отворен от Непал, ще позволи на правителството на страната да генерира повече приходи от алпинизъм и ще осигури работни места за повече хора; освен това увеличението на алпинистите и туристическите експедиции ще повлияе положително на развитието на региона Тамичо, от който планираме да започнем да полагаме маршрута. Алтернативният маршрут ще отвори дългосрочно икономическо развитие и ще бъде от полза за цялата страна. “, Каза Мира Арчя.

Към днешна дата 15 различни маршрута са преминати до върха на Чо Ойю.

чо ойю маршрути

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!