fbpx

Евакуираха над 20 алпинисти от Матерхорн заради скално срутване (ВИДЕО)

Огромно срутване се откъсна в петък по склоновете на Матерхорн, малко под colle del Leone на 3581 м. Това стана причина за спешна евакуация на над 20 алпинисти, които са правели опит за изкачване на „иконата на Алпите“.

Срутването отрязало пътя назад за алпинистите. За да прецени степента на срутването на мястото е изпратен геолог от областната администрация.

Според прессъобщение: „По време на проверка, извършена с геолог и като се вземат предвид метеорологичните условия (с прогноза за гръмотевична буря), хората, които са били в планината, са евакуирани. На местопроизшествието оперираха два хеликоптера от алпийската спасителна служба Вале д’Аоста. С тяхна помощ планински водач с неговия клиент (които бяха на върха) и около двадесет души, които бяха в планинската хижа Capanna Carrel (Rifugio Carrel), разположена на 3800 метра, бяха евакуирани от планината. “

Съобщава се, че срутването е било видяно от планински водач, който в този момент е бил в хижа Capanna Carrel (Rifugio Carrel).

В момента изкачването на Матерхорн по редовния италиански маршрут не се препоръчва. През следващите няколко дни алпинистите, които планират да изкачат Матерхорн от Италия, се съветват да се свържат с властите в Червиньо, за да се поинтересуват дали изкачването е безопасно.

Прочети  Дани Арнолд счупи рекорда на Щек за скоростно на Матерхорн

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.