fbpx
четвъртък, февруари 22, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовиниРайско кътче

Непал строи асфалтов път до Лукла

Нов път, свързващ град Чаурихарка точно под Лукла с останалата част на Непал, трябва да бъде отворен до декември 2022 г. и работата продължава въпреки пандемията.

Правителството на Непал обяви плановете си за изграждане на нов път още през 2014 г.

Въпреки че самият път няма да попада на територията на Националния парк Сагармата, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, със сигурност ще направи походите и катеренето в района на Еверест по-достъпни. Летището в Лукла, което се използва от повечето туристи и алпинисти пък, ще бъде до голяма степен разтоварено.

Местните жители обаче се страхуват от изчезването до голяма степен на традиционната култура, архитектура и начин на живот на шерпите в региона.

В момента столицата на Непал, Катманду, е свързана с района на Еверест чрез 277-километрова магистрала, която стига до град Фаплу в региона Солокхумбу, откъдето туристите стигат до летището в Лукла за 2 дни. Преди шест години Непал започна работа по 77-километров участък от нов път, свързващ Фаплу и Чаурихарка, но поради труден терен, забавяне поради земетресението през 2015 г. и липса на адекватно финансиране, строителството е бавно. Ето защо туристите, които идват в района на Еверест по магистрала, трябва да започнат трекинг маршрута с двудневни преходи до Лукла или да използват полети от Катманду и да летят до Лукла за 30 минути.

„Завършването на магистралата е нашият приоритетен проект“, казва Лакпа Чери Шерпа, служител от община Кхумбу, добавяйки, че темпът на работа е забавен до известна степен поради настоящата криза от COVID-19. „Именно поради загубата на част от приходите от туристи строителството на последния 24-километров участък от магистралата се забави,“ обясни Бинод Баттараи, главен административен директор на община Кхумбу.

Не всички обаче са вдъхновени от изграждането на новата магистрала, например местните жители, шерпите, са много скептични: „Новият път ще се доближи до границата на Националния парк от страната на град Сурке и това несъмнено ще има отрицателно въздействие върху местната култура и природа. Разбира се, ние осъзнаваме, че новият път ще доближи регион Кхумбу до по-развитите региони на страната и затова участваме в дискусии за това как да намалим щетите и въздействието на магистралата върху региона на Еверест “, казва Шерпа Анг Джангму, собственик на туристическа хижа, разположена по пътя към Еверест.

От друга страна, местните жители знаят, че новият път значително ще улесни доставката на стоки и експедиционни доставки до региона на Еверест, особено бутилки с кислород и газ. Така една бутилка газ за готвене струва 1500 рупии в Катманду и вече 15 000 рупии в Гокио. Първо бутилките се доставят 12 часа с камион от Катманду до село Фаплу, а след няколко дни те се доставят с мулета до Намче Базар.

И още едно важно допълнение: днес доставката на един килограм експедиционен товар до високопланинските Хималаи (до Лукла) струва средно 150 непалски рупии (~ 1,15 евро). С изграждането на пътя тази цена ще спадне до около 10-20 непалски рупии за килограм, тоест 10 пъти. Храната също струва няколко пъти повече в региона на Еверест, отколкото в Катманду.

„Пътят несъмнено ще улесни живота ни – казва Шерпа Анг Джангму, собственик на хижа в село Дебюдже по пътя към Еверест. – Пътят ще направи храната и различните други стоки по-достъпни.“

Но въпреки отварянето на пътя в бъдеще, повечето алпинисти и туристи все пак ще предпочетат кратък полет от Катманду до Лукла, вместо да пътуват с кола за 14 часа.

От другата страна на Еверест, на територията на Тибет, китайското правителство водеше магистрала директно до базовия лагер на Еверест, разположен под ледника Ронгбук на височина 5200 метра.

От 2016 г. туристите и стоките се доставят до базовия лагер по шосе. В бъдещите планове на Китай влиза и изграждане на железопътна линия до Еверест.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!