fbpx
петък, май 24, 2024
Рила

Неземният Харамията

Да, той е омагьосващ, магнетичен и малко…неземен. Не само за стотиците дъновисти, които ежегодно се събират в подножието му, за да се заредят със силата на космическата енергия. Връх Харамията (Хайдута) /2465 м./ пленява с красотата си и затваря по неповторим начин циркуса на Седемте рилски езера.

Върхът е разположен в Дамгския дял на Северозападна Рила. От запад Харамията се вижда като впечатляваща пирамида с отсечени склонове и назъбени ръбове. Западната стена се спуска чак дои езерото Близнака и е достъпна само за алпинисти, които тук са прокарали няколко катерачни тура. От изток върхът е по-полегат.

Изкачване

Изходен пункт за изкачване на връх Харамията  е хижа „Седемте езера” (старата хижа). Преходът е с продължителност около час. Има два варианта за изкачване. Първият поема на изток по билото на хребета. Продължава на юг-югоизток, като немаркираната, но ясно личаща пътека минава през клек, следвайки билото или малко встрани от него. След достигане на обширна билна заравненост се поема по маркирана с метални стълбове зимна пътека от х. „Седемте езера” за хижа „Иван Вазов”. До връхната точка на Харамията се достига по североизточния склон.

Вторият вариант за изкачване започва  край южния бряг на Рибното езеро. Върви се по зимния маршрут за х. „Иван Вазов” на югоизток към билото на хребета. За около половин час се изкачва стръмен участък, а след още около 15 мин. По по-полегат затревен участък се излиза на билото. Оттук се продължава като при първия вариант по североизточния склон до връхната точка.

Зимни изкачвания на Харамията трябва да се извършват само от опитни и добре подготвени планинари.

Бялото братство

panevritmia-dance

В далечната 1929 г. основателят на Бялото братство Петър Дънов идва в района на Рилските езера с последователите си, изграждат палатков лагер край Рибното езеро, беседват, опитват се да уловят висшия космически ритъм в танците си. Според Учителя на 19, 20 и 21 август край езерата се концентрират най-положителните вибрации чрез слънчевите лъчи. От тогава до днес, с няколкогодишно прекъсване стотици последователи на Бялото братство от цял свят се събират ежегодно, за да се заредят със силните космически енергии. В тези три дни, нещата в района на Рилските езера не са такива, каквито са. Връх Харамията се превръща във вратата „Агарта”, която само просветените могат да отворят, хълмът над хижата, на който се изграждат палатките се нарича Молитвения хълм, а изворчето край езерото е „ръцете, които дават”. Ритуалният танц на дъновистите – паневритмията, символизира лъчите на слънцето, от които човекът се зарежда с космическа енергия. От няколко години танцът се играе не само на поляната срещу Бъбрека, но и на билото под връх Харамията.

Текст и снимки: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!