fbpx
неделя, май 26, 2024
НовиниХижи

Нов заслон се строи на Елбрус

Нов заслон се строи по склоновете на европейския първенец  – връх Елбрус. Той се изгражда с доброволния труд на десетки алпинисти от целия континент.

Сградата ще дава подслон от лошото време на туристи по склоновете на Елбрус. В момента алпинистите очакват изкачване на най-тежките материали с хеликоптер. Работата се бави, тъй като в Русия един-единствен пилот има разрешение да лети на височина над 5000 метра. Дотук работата по построяване на хижата е отнела едва 4 дни.

В експедицията, която строи заслона няма професионални строители. Постройката е била доставена в разглобено състояние в подножието на върха, а алпинистите сами са я сглобявали по приложените чертежи.

Най-трудната част е изнасянето й на върха. Затова алпинистите с нетърпение очакват пристигането на Александър Семьонович, единственият пилот, който може да приземи хеликоптера на място, където почти няма къде да се каца и то на височина 5000 метра, където въздухът е силно разреден. „Подемната сила на вертолета там рязко пада, понижава се управляемостта, двигателите работят с недостатъчно кислород, пада мощността”, обяснява пилотът.

Изнасянето на заслона трябва  да бъде извършено възможно най-бързо, тъй като се очаква влошаване на времето.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!