fbpx

Новини от планината (25.06 – 01.07)

  • 15-тият Балкански пещерен събор се провежда в момента край Дряновския манастир. Той събра над 100 спелеолози от 10 балкански страни. От 29 юни до 3 юли пещерняците ще се запознаят с карстовия район около Дряново, където са разположени и пещерите Бачо Киро и Андъка. България е домакин за трети път на Балканския пещерен събор. През 2007 година тя домакинства първото издание на фестивала край хижа Тешел в Родопите, а през 2016 година Балканският пещерен събор беше проведен край хижа Леденика над Враца.
  • Алексaндра Тоткова продължава с добрите изяви в спортното катерене. На 25 юни тя се класира на 13-то място в трудността на световната купа в Инсбрук. Така Алекс подобри миналогодишното си класиране в това състезание – 18-то място и започва обещаващо сериите за световната купа в коронната й дисциплина. При мъжете Слав Киров зае 57-мо място, Николай Русев – 62-ро, Васил Василев – 95-то, Росен Руев – 107-мо място.
  • На 26 юни италианският планински гид Франсоа Казанели и Пиетро Пико отвориха нов маршрут на Диамирската стена на Нанга Парбат. Линията я свързва с тур Кингсхофер на височина около 6000 метра, където е разположен лагер 2. Новият маршрут е дълъг 1400 метра с наклон 90° по лед, а част от него преминава през 85-градусов склон, покрит със сняг. Двамата го нарекоха Аоста Вели Експрес, в почит към планинските водачи в Аоста, Северна Италия.
  • Испанските катерачи Енеко и Икер Поу, заедно с перуанеца Харачино Мичер Кито отвориха два нови маршрута в Кордилера Бланка в Перу. Първото изкачване на Ханан Пача по 90-градусова заледена стена е с дължина 425 м. Второто е на Емоа, 75-градусов склон, дълъг 640 метра. Двете изкачвания са осъществени слабо посещавания масив Урус, който се състои от няколко петхилядника.
  • През почивните дни в планините ще бъде предимно слънчево, след обяд над масивите от Западна и Централна България с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни район с гръмотевици. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 18°. На Мусала и Черни връх максималните температури няма да надхвърлят 11-13 градуса, на Вихрен те ще достигат около 14 градуса, а на вр. Ботев се очаква да бъде най-топло – с температури около 17 градуса.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!