fbpx

Обучиха водачи за туризъм в защитените територии

От 22 до 26 октомври в Посетителския център на Природен парк „Рилски манастир“се проведе първото пет-дневно обучение за туристически водачи от български защитени територии в рамките на проект, финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU). Обучението беше организирано от българския партньор по проекта – неправителствената организация Пирински туристически форум, а немските партньори от консултантските компании Terolog и BTE осигуриха основните лектори.

Бъдещи водачи от Природните паркове „Рилски манастир“, „Беласица“, „Витоша“ и „Врачански балкан“, както и от Национален парк „Централен балкан“ бяха подготвени да разработват собствени програми за пешеходен туризъм. Дороте Люткемьолер от водещия партньор Terolog сподели немския опит с осигуряването на водачи в защитени територии, а Манфред Розенбергер от Национален парк „Донау-Ауен“ в Австрия запозна участниците с принципите на природната интерпретация, които те приложиха в практическите следобедни сесии в горите на Рила.

Юлиане Кох от втория немски партньор ВТЕ наблегна на сглобяването на туристически продукт и неговата пазарна реализация. Същевременно Мария Станкова от Катедра „Туризъм“ на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград направи преглед на българското туристическо законодателство и неговото отражение върху разработването на турове в българските паркове. В последния ден Владимир Милушев от Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица, сподели практически съвети от своя дългогодишен опит като водач на пешеходни групи из българските планини.

Участниците получиха задачи за „домашна работа“ преди следващото пет-дневно обучение през м. февруари 2019 г., което ще завърши с практически изпит и получаване на сертификати от немските партньори. Проектът ще продължи със създаването на специална интернет платформа за популяризиране на новите водачи и техните турове на международния туристически пазар, съпроводено с маркетингови мерки на място в България.

Прочети  Съкращават територията на Природен парк "Витоша"

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.