fbpx

Обвинения за служители на писта за смъртта на скиор

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г. Попов и Л. Дурчов за немарливо изпълнение на служебни задължения, довело до смъртта на скиор, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.
Обвиняемите са били служители в „Юлен“ АД, концесионер на ски зоната в Национален парк „Пирин“. Към 2 февруари 2014 г. обвиняемият Попов заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите“, а Дурчов – „Отговорник ски патрул“. Те ще отговарят за това, че не са обезопасили според изискванията оръдията за изкуствен сняг на писта “Балканиада”.

Около 10.00 часа на 2 февруари 2014 г.  по ски пистата се спускал мъж, който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът ударил главата и гърба си, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ, пострадалият мъж починал.
Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти. Според експертите, тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с предпазни мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него. Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст. В зависимост от посоката на движение на скиорите над съответното препятствие, на достатъчно разстояние трябва да бъде поставена и предпазна мрежа, която допълнително да подсигури и навреме да пренасочва идващите скиори.

Предстои насрочване на делото от съда.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!