fbpx
петък, юли 12, 2024
Новини

Обвинения за служители на писта за смъртта на скиор

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г. Попов и Л. Дурчов за немарливо изпълнение на служебни задължения, довело до смъртта на скиор, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.
Обвиняемите са били служители в „Юлен“ АД, концесионер на ски зоната в Национален парк „Пирин“. Към 2 февруари 2014 г. обвиняемият Попов заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите“, а Дурчов – „Отговорник ски патрул“. Те ще отговарят за това, че не са обезопасили според изискванията оръдията за изкуствен сняг на писта „Балканиада“.

Около 10.00 часа на 2 февруари 2014 г.  по ски пистата се спускал мъж, който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът ударил главата и гърба си, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ, пострадалият мъж починал.
Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти. Според експертите, тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с предпазни мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него. Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст. В зависимост от посоката на движение на скиорите над съответното препятствие, на достатъчно разстояние трябва да бъде поставена и предпазна мрежа, която допълнително да подсигури и навреме да пренасочва идващите скиори.

Предстои насрочване на делото от съда.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!