fbpx

Ограничават скалното катерене във великотърновско заради редки щъркели

РИОСВ – Велико Търново изпрати писмо до БФКА и ТД „Трапезица 1902“, с което напомня, че практикуването на скално катерене в частта от скалния масив, разположена над и южно от манастир „Света Троица“ е крайно нежелателно в периода от 1 март до 31 август.

Причината е наличието на защитени скално гнездящи видове птици на скалния венец около манастира в землището на Велико Търново и разпоредба на Закона за биологичното разнообразие, съгласно която се забранява „преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция“.

Скалният венец в частта му южно от манастир „Света Троица“ е важно место за гнездене на черен щъркел. Тук гнездят най-малко 5 двойки, което е може би единствената колония черни щъркели в България. Заедно с други двойки щъркели, гнездящи около манастир “Св. Преображение”, районът на Дервенския пролом на р. Янтра е с най-голяма плътност от този вид в България. До скоро е било гнездовище и на египетски лешояд – световно застрашен и критично застрашен в България вид. Установено и гнездене на обикновена ветрушка, гарван, сокол скитник.

Comments

comments

Прочети  Защитен вид гъба се появи в НП "Централен Балкан"

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!