fbpx

Ограничават скалното катерене във великотърновско заради редки щъркели

РИОСВ – Велико Търново изпрати писмо до БФКА и ТД „Трапезица 1902“, с което напомня, че практикуването на скално катерене в частта от скалния масив, разположена над и южно от манастир „Света Троица“ е крайно нежелателно в периода от 1 март до 31 август.

Причината е наличието на защитени скално гнездящи видове птици на скалния венец около манастира в землището на Велико Търново и разпоредба на Закона за биологичното разнообразие, съгласно която се забранява „преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция“.

Скалният венец в частта му южно от манастир „Света Троица“ е важно место за гнездене на черен щъркел. Тук гнездят най-малко 5 двойки, което е може би единствената колония черни щъркели в България. Заедно с други двойки щъркели, гнездящи около манастир “Св. Преображение”, районът на Дервенския пролом на р. Янтра е с най-голяма плътност от този вид в България. До скоро е било гнездовище и на египетски лешояд – световно застрашен и критично застрашен в България вид. Установено и гнездене на обикновена ветрушка, гарван, сокол скитник.

Прочети  Пирин празнува Национален ден

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.