fbpx
събота, април 13, 2024
ВидеоНовиниРайско кътче

Опашка за изкачване на Улуру, преди властите да го затворят за дълго (ВИДЕО)

Огромни опашки от желаещи за изкачване се извиха пред връх Улуру в петък, преди властите да го затворят за туристи на 26 октомври.

Улуру е свещенна планина за местните хора от племето Анангу, които от дълго време молят туристите да не го изкачват. През последните няколко месеца, снимки на хора, наредени в опашка се въртят в социалните мрежи и създават асоциации с тълпите на Еверест.

Бордът на националния парк Uluru-Kata Tjuta прие решение за затварянето на върха през 2017. Десетки хора загинаха при изкачването му заради дехидратация през последните десетилетия. Температурите в района достигат 47C през лятото. Миналата година японски турист загина на стръмен участък.

От години са поставени знаци в базовия лагер, които гласят “Това е нашият дом” и “Моля, не изкачвайте“. Въпреки призивите над 370 000 души са посетили върха през 2018 г., ръст с над 20%, спрямо предходната.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!