fbpx
петък, юли 12, 2024
Новини

„Видимо не бяха подготвени“: Откриха тялото на затрупания от лавина гръцки турист над Боровец

Спасителите намериха тялото на затрупания от лавина скиор в района на писта „Маркуджик 3“ над Боровец. Засега

В акцията са участвали 25 спасители с 4 кучета, съобщи началникът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред БНТ.

Сигналът за лавината е бил подаден около 14:13 часа от свидетел. Затрупани бяха трима сноубордисти и един скиор. Тримата са успели да се извадят, но един е останал затрупан под снега.

„По-рано срещнахме групата и коментирахме, че мястото е много опасно. Бяха тръгнали към „Маркуджик“ 3. Минути по-късно видяхме, че се спускаха по най-навятата част един след друг. Не носеха раници. Видимо не бяха подготвени“. Това обясни пред bTV Стефан Христов, очевидец на станалото.

„При спускането един от тях отсече склона хоризонтално, което не трябва да се прави. Целият склон тръгна – около 150 метра беше дължината на лавината. Отцепи се на височина около 2 метра. Беше изключително зрелищно да се наблюдава, но не беше никак приятно и спокойно, знаейки, че те са там. Обадихме се на тел. 112. Тогава от ПСС тръгнаха, а ние стигнахме малко преди тях“, добави той.

От Планинската спасителна служба предупредиха да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове.

„От днес има предупреждение за висока лавинна опасност в района на северни склонове, североизточни склонове, тъй като ветровете направиха така, че да има огромен пренос на снежни маси. Оттук нататък би трябвало на всеки да му светка някаква лампичка и да е наясно че нещата не са спокойни в планината, „Маркуджик 3″ не работи в момента, така че те са отишли целенасочено натам“, каза Емил Нешев, началник на ПСС.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!