fbpx
събота, юни 15, 2024
БяганеНовиниСтара планина

Отложиха маратон „Хайдушки пътеки“ за догодина есента

„Маратон тази година нямаше, но пък остана една чешма за туризма“ – така коментира Стефан Стефанов от фондация „Стария бряст“ – организатор на „Хайдушки пътеки“ – един от най-големите планински маратони в страната – отмяната на състезанието.

Предизвикателната надпревара отпадна в последния момент, след като Сливен попадна в “червената зона“ на противоепидемичните мерки в условие на ковид пандемията.


В началото на октомври бяха въведени локални анти-COVID 19 мерки в Сливен, които забраниха провеждането на маратон „Хайдушки пътеки”. Тази година участие за него бяха заявили над двеста състезатели в трите дисциплини – планински маратон (42 км.), планински полумаратон (21 км.) и планински четвърт маратон (13 км.). Предвидено бе и бягане за деца.

Състезанието щеше да се проведе за шеста поредна година в Сливен с начална точка Стария бряст в града, като трасето традиционно беше фиксирано през множество исторически и природни забележителности, крепости и планински пътеки с  положителна денивелация 2500 м. и още толкова отрицателна.

Сред записаните в надпреварата тази година са знакови имена като Кирил Николов-Дизела, Шабан Мустафа, Александър Спасов, Андрей Гридин, Росен Русев и др. Всички състезатели ще могат да запазят регистрацията си за идната година, когато се очаква маратонът да се проведе на 22 октомври.

„Отмениха състезанието в много напреднал етап от подготовката. До последния момент се надявахме да не се стигне до подобна критична ситуация толкова рано през октомври. Миналата година маратонът беше едно от последните събития, които се проведоха преди ограничителните мерки, но – уви, тази година нямахме този шанс. Това стана седмица преди състезанието, оставаше ни само да направим маркировката“,

коментира Стефан Стефанов.
Въпреки разочарованието, той сподели също така, че през годината в района е изградена нова чешма. Тя се намира в труднодостъпен планински район и изграждането й е станало възможно благодарение на победителите в Юнашките игри тази година – друго мащабно събитие в Сливенския Балкан, което се провежда през пролетта и включва мъжки предизвикателства по стъпките на българските воеводи от възрожденския период.
“Без сериозно носне на гръб и къртовска работа, тази чешма нямаше как да стане. ПСС също ни помогнаха в това начинание” – допълни Стефанов.

„Хайдушки пътеки“ е единствен по рода си маратон, провеждащ се в историческа местност, част от природен парк „Сините камъни“, разположен в източната, най-достъпна част на най-голямата планина в България – Стара планина. Трасето преминава през особен скален масив с алпийски тип релеф, укрепен в древността с 17 антични и средновековни крепости. Поради ключовото си местонахождение, това е мястото, през което още от древността основни пътни артерии пресичат планината. Особеностите на релефа: оголени скалисти върхове и ридове, стръмни склонове, зъбери и канари, наличие на множество пещери и водопади, правят масива трудно достъпен и особено подходящо място за убежище на много хайдути в миналото. „Хайдушки пътеки“ е маратон, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите пътеки, съществуващи и до днес – вече като туристически маршрути. Трасето преминава в близост до всички седемнадесет известни, но все още недостатъчно проучени крепости, като някои от тях пресича изцяло, имайки за цел да ги покаже и популяризира. Маратонът се организира през последната седмица на октомври, на прага на зимата, което дава уникална възможност да се провежда при различни климатични условия и с различна степен на трудност всяка година.

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!