fbpx

Отново българи на Фиц Рой!

Българи отново изкачиха най-високия връх в Патагонските Анди – Фиц Рой (3405 м). Това е станало в периода 5-7 февруари при неблагоприятни условия с два лагера към върха и един на слизане, съобщава катерачният сайт climbimguidebg.com

Никола Леваков, Тако Младенов и Стоян Тодоров успяват по маршрута Суперканалета – миксов, предимно леден 1600 метров тур ( 80˚ 5+) от западната страна на един от световните символи на бигуол катеренето. Това е съобщил самият Леваков пред близки снощи, подробностите все още не са известни. 

Това става ден преди участници в другата експедиция към Фиц Рой – Петя Колчева, Милен Братанов и Младен Данков – да се откажат заради тежки метеорологични условия. Те са преполовили маршрут по скалната стена, но лошото време ги е принудило да се върнат. Все пак алпинистите са решили да останат още няколко дни и да изкатерят друг маршрут от хребета, въпреки контузията на Петя Колчева вследствие на откъснат леден блок.

Суперканалета е изкатерен за пръв път през 1965 г. от аржентинците Карлос Коменсаня и Хосе Луис Фонрухе.

Първото българско изкачване на Фиц Рой е в края на януари през 1991 г. от Николай Петков, Иван Масларов – Байно, Кирил Тафраджийски и Владимир Нешев по Аржентинския тур.

Тазгодишното изкачване е второ постижение на Никола Леваков на Фиц Рой, след като през 2012 г. заедно с Григор Вътев и Дамян Чолпанов изкатериха върха по 650 метрова стена от юг.

Фиц Рой е разположен в южната част на Аржентина на границата с Чили в Патагония – област, наричана „края на света” от местните. Причината е, че върхът е обграден от снежни шапки и винаги обвит от гъст облак. Заради това те го назовават Серо Чалтен (Cerro Chaltén) – „Пушещата планина”.

Прочети  България купува два медицински хеликоптера. Ще се ползват и за нуждите на ПСС

За първи път връхната точка на Фиц Рой е достигната през февруари 1952 г. от французите Лионел Тере и Гидо Маньоне по Югоизточното ребро.

Оттогава до днес хребетът се счита за едно от най-големите предизвикателства пред катерачите заради сложните и дълги, често покрити с лед, отвесни маршрути. Препятствие към върха са и ледените шапки, през които дръзналите да катерят трябва да пробиват тунели, както и непредсказуемите капризи на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.