fbpx

Отново българи на Фиц Рой!

Българи отново изкачиха най-високия връх в Патагонските Анди – Фиц Рой (3405 м). Това е станало в периода 5-7 февруари при неблагоприятни условия с два лагера към върха и един на слизане, съобщава катерачният сайт climbimguidebg.com

Никола Леваков, Тако Младенов и Стоян Тодоров успяват по маршрута Суперканалета – миксов, предимно леден 1600 метров тур ( 80˚ 5+) от западната страна на един от световните символи на бигуол катеренето. Това е съобщил самият Леваков пред близки снощи, подробностите все още не са известни. 

Това става ден преди участници в другата експедиция към Фиц Рой – Петя Колчева, Милен Братанов и Младен Данков – да се откажат заради тежки метеорологични условия. Те са преполовили маршрут по скалната стена, но лошото време ги е принудило да се върнат. Все пак алпинистите са решили да останат още няколко дни и да изкатерят друг маршрут от хребета, въпреки контузията на Петя Колчева вследствие на откъснат леден блок.

Суперканалета е изкатерен за пръв път през 1965 г. от аржентинците Карлос Коменсаня и Хосе Луис Фонрухе.

Първото българско изкачване на Фиц Рой е в края на януари през 1991 г. от Николай Петков, Иван Масларов – Байно, Кирил Тафраджийски и Владимир Нешев по Аржентинския тур.

Тазгодишното изкачване е второ постижение на Никола Леваков на Фиц Рой, след като през 2012 г. заедно с Григор Вътев и Дамян Чолпанов изкатериха върха по 650 метрова стена от юг.

Фиц Рой е разположен в южната част на Аржентина на границата с Чили в Патагония – област, наричана „края на света” от местните. Причината е, че върхът е обграден от снежни шапки и винаги обвит от гъст облак. Заради това те го назовават Серо Чалтен (Cerro Chaltén) – „Пушещата планина”.

За първи път връхната точка на Фиц Рой е достигната през февруари 1952 г. от французите Лионел Тере и Гидо Маньоне по Югоизточното ребро.

Оттогава до днес хребетът се счита за едно от най-големите предизвикателства пред катерачите заради сложните и дълги, често покрити с лед, отвесни маршрути. Препятствие към върха са и ледените шапки, през които дръзналите да катерят трябва да пробиват тунели, както и непредсказуемите капризи на времето.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!