fbpx

Отвориха Еверест за есенния сезон

Непал отвори Еверест за изкачвания през есенния сезон, издавайки първите разрешителни за изкачвания, четири месеца след разрушителното земетресение в страната.

Стотици алпинисти изоставиха плановете си за изкачване, след падането на лавината през април, отбелязвайки втори пореден сезон без нито едно изкачване на върха.

Смъртта на 16 непалски шерпи при лавина през 2014 също прекъсна преждевременно сезона.

Японецът Нобоказу Курики ще се върне в планината тази есен, за петия си опит да достигне върха.

Есенният сезон се счита за по-рисков, заради по-ниските температури и по-силните ветрове.

Курики, който загуби пръстите на ръцете си при измръзване през 2012 г., ще бъде подкрепян от 5-членна експедиция но ще се изкачи сам от лагер 2 до върха.

„Чувствам се щастлив да издам това разрешително за есенния сезон, във време, когато земетресението е причинило такива щети на нашата туристическа индустрия,“ каза министърът на туризма Крипасур Шерпа.

„Това ще даде положителна светлина на Непал в международен план и вярвам, ще окуражи и други туристи да дойдат,“ добави той.

От своя страна Курики заяви, че не само иска да изкачи Еверест, но и да помогне на Непал.

„Еверест стана свидетел на трагедии през последните две години и моето желание е да помогна на Непал да  съживи своя туризъм,“ каза 33-годишният алпинист, добавяйки, че възнамерява да осъществи изкачването в средата на септември.

Според министерството на туризма, 14 експедиции са готови да кандидатстват за разрешителни  за есенния сезон.

Според планинарите, решението на Китай да спре издаванията на разрешителни,  мо0же да върне алпинистите от непалска страна.

Освен Еверест, лавината през април разруши популярният трекинг тур Лангтанг.

Непал покани международни експерти да проверят безопасни ли са за туристите трекинг маршрутите в районите на Еверест и Анапурна, които са твърде доходоносни за непалския туризъм.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!