fbpx

Първите алпинисти наближават Еверест от две години насам

everest-300x200Алпинистите, изкачващи Еверест, напредват към върха, след две години без изкачвания от юг. Очаква се първите групи да достигнат върха в четвъртък.

Близо 300 алпинисти и техните водачи се опитват да достигнат Еверест този сезон.

Служителят на Непалския планинарски департамент Гянендра Шрешта, който е позициониран в Базовия лагер, каза, че последният лагер на South Col вече е изграден и маршрутът към върха вчера е бил фиксиран.

South Col или Лагер 4, е разположен на около 8000 метра височина и е последното място за нощувка на алпинистите, преди финалната атака на върха. Палатките там са оборудвани с най-важната екипировка, храна и кислородни бутилки. Времето е подходящо за изкачване, като вчера е имало само лек снеговалеж.

Непал се надява на добър сезон тази година, след като миналата мощно земетресение уби 19 души и рани 61 в Базовия лагер. През 2014 г., 16 шерпи бяха убити от лавина над Базовия лагер. Двете трагедии за дълго опразниха върха. Миналата година сезонът беше прекратен, а през 2014-та г. почти всички алпинисти изоставиха опитите си за изкачване. Единствената експедиция, която тогава достигна върха беше китайска алпинистка с нейните петима шерпи.

Comments

comments

Прочети  Seven Summits - за рекордно кратко време

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!