fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Новини

Първите алпинисти наближават Еверест от две години насам

everest-300x200Алпинистите, изкачващи Еверест, напредват към върха, след две години без изкачвания от юг. Очаква се първите групи да достигнат върха в четвъртък.

Близо 300 алпинисти и техните водачи се опитват да достигнат Еверест този сезон.

Служителят на Непалския планинарски департамент Гянендра Шрешта, който е позициониран в Базовия лагер, каза, че последният лагер на South Col вече е изграден и маршрутът към върха вчера е бил фиксиран.

South Col или Лагер 4, е разположен на около 8000 метра височина и е последното място за нощувка на алпинистите, преди финалната атака на върха. Палатките там са оборудвани с най-важната екипировка, храна и кислородни бутилки. Времето е подходящо за изкачване, като вчера е имало само лек снеговалеж.

Непал се надява на добър сезон тази година, след като миналата мощно земетресение уби 19 души и рани 61 в Базовия лагер. През 2014 г., 16 шерпи бяха убити от лавина над Базовия лагер. Двете трагедии за дълго опразниха върха. Миналата година сезонът беше прекратен, а през 2014-та г. почти всички алпинисти изоставиха опитите си за изкачване. Единствената експедиция, която тогава достигна върха беше китайска алпинистка с нейните петима шерпи.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!