fbpx
събота, февруари 24, 2024
Новини

Пъстри планинарски събития на празниците в Лакатник тази година

Серия от пъстри планинарски събития предстои на празниците в Гара Лакатник идния уикенд.

Алпийски тролей на Лакатнишките скали, организиран от отряд Лакатник (ПСС) на Планинската спасителна служба при БЧК, ще демонстрира бързо спускане през пропаст. Атракцията всъщност онагледява действителен способ за придвижване и транспортиране при нужда в стръмни непроходими терени.

В събота на 11-ти май, всеки престрашил се, ще може да тества смелостта си на тролея. Той представлява 100-метрово спускане с въже при близо петдесет метра денивелация. Момчетата от отряда в Лакатник организират от почти две десетилетия събитието абсолютно безвъзмездно. Тази година то съвпада с благотворителна акция за набиране на средства за дооборуднане на спасителните средства, с които разполагат.

Непрекъснато търсим начини за разширяване на възможностите на отряда ни. Затова към момента искаме да дооборудваме наличния инвентар със специализирана носилка за бързо транспортиране на пострадали в труднодостъпни терени. Повечето от нашите акции са такива. В много от тях, навременната ни намеса и бързината са решаващи живота фактори.
За нас човешкият живот е безценен.

Планинска спасителна служба при БЧК – отряд Лакатник

Привечер традиционно ще бъде бъде отслужен водосвет в памет на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. Кръстът е издигнат от местната общност през 2001 година. Той възстановява стар дървен монумент, поставен от алпинистите в зората на алпинизма у нас.

Алпийското движение в България всъщност тази година чества своя 90-годишен юбилей. Това ще бъде отбелязано също и в Лакатник – една от люлките на българския алпинизъм. На Лакатнишките скали, през далечната 1931 г., за първи път е употребено алпийско въже от легендарните Александър Белковски, Георги Стоименов и Никола Чипев.

Привечер от Паметника на Септемврийци ще потегли традиционно факелно шествие. То ще озари с магични празнични отблясъци величието на варовиковите скали, символ на началото на алпинизма у нас, наред с Мальовица, Комините и Русенски Лом.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!